Ulf Kristersson: Ingen öppning hittills

2:10 min

Riksdagens talman Andreas Norlen har idag träffat partiledarna i gruppsamtal för att försöka komma framåt i regeringsfrågan. Samtalen har skett bakom stängda dörrar och inte mycket har kommit fram om hur det har gått.

Först ut i gruppsamtalen var allianspartierna tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Därefter följde S, C, L och MP. Klockan elva var det dags för en tredje sittning, nu med allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet.

– Det har varit bra samtal under talmannens ledning. Ärliga och uppriktiga, men inget nytt i sak, sa Ulf Kristersson till Ekots reporter Inger Arenander efter mötena.

Finns det någon öppning vad du har hört hittills?

Nej det kan jag inte säga att det finns. Men samtalen är inte färdiga än. Det här är för talmannens skull, det är han som vill skaffa sig en egen bild, vi andra har haft våra bilder sedan tidigare, säger Ulf Kristersson.

Ingen av partiledarna hade lust att ge någon längre intervju till medierna på plats.

– Det är bra att talmannen ser till att det finns många möjligheter till samtal, sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till TT när han lämnade riksdagen tillsammans med Isabella Lövin.

Centerpartiets ledare Annie Lööf var den som var med på samtliga gruppsamtal i dag.

– Jag ser fortsatta möjligheter med att hitta blocköverskridande, breda lösningar där Alliansen har möjlighet att hålla ihop.

Talmannen Andreas Norlén hade också ett enskilt möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och kommer att tala med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Samtliga regeringsförslag som i dag träffas hos talmannen har antingen förkastats av partierna själva, eller saknar stöd för att gå igenom i riksdagen. Men talmannen tror ändå att gruppsamtalen kan leda processen framåt.

– Det här är ett så pass låst läge så jag tror inte att någon enskild åtgärd kan lösa det. Däremot hoppas jag att jag har en bättre bild av vilka av  regeringsalternativen som är mer bärkraftiga än andra, sade Andreas Norlén när han gästade P1-morgon på tisdagsmorgonen.

Syftet med gruppsamtalen är också att smalna ner antalet regeringsalternativ.

– Ett problem i den här diskussionen tycker jag är att det finns väldigt många alternativ i luften. Det finns ett värde i att kunna fokusera diskussionen stegvis till något eller några alternativ, säger Andreas Norlén.

Men dagens överläggningar ledde inte till att en ny sonderingsperson eller regeringsbildare kunde utses. På riksdagens hemsida skriver talmannen att han kan komma att föra fler samtal, men i så fall enskilda, under de kommande dagarna. Mer information kring hur regeringsförhandlingarna fortgår och vad som blir nästa steg utlovas inom några dagar. 

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att det här inte lär leda till någon snabb lösning, låsningarna mellan partierna har varit de samma under en lång tid.

– Om man ska uttrycka sig väldigt förenklat är en del av låsningen att Alliansen är splittrad kring vilken roll Sverigedemokraterna ska tillåtas spela. Centern och Liberalerna vill inte ha en minoritetsregering med Sverigedemokraterna som vågmästare. Ändå kräver de att Alliansen ska hålla ihop, säger Fredrik Furtenbach.

Enligt Fredrik Furtenbach är tanken med samtalen att ett eller flera alternativ ska visa sig vara alltför orealistiska när alla inblandade är närvarande, och att alternativen på så sätt ska smalnas av.

– Problemet med den modellen är väl att alla kan framstå som orealistiska om ingen ändrar sig. Det finns hakar med alla förslag, säger Fredrik Furtenbach.

Om ingen ändrar sig under de kommande samtalen kan en statsministeromröstning om Ulf Kristersson bli nästa steg.

– Han vill fortfarande bli statsminister även om det skulle bli en regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna. Moderaterna hoppas att hotet om nyval ska få Centern och Liberalerna att ändra sig och släppa fram Kristersson. På samma sätt vore en omröstning ett sätta att syna Jimmie Åkesson, skulle han verkligen fälla en borgerlig statsminister när alternativet är sämre för honom?