En drönare räddade mitt liv

7:54 min
  • Rwanda blir det första landet i världen som flyger ut blod och mediciner till alla sjukhus och sjukstugor.
  • Nästa år ska Västerbotten testflyga drönare.
  • Hör reportage av Johan Bergendorff.

Det blåser inte för hårt, så flygledartornet ger tillstånd att lyfta för en av tiotals medicinska drönare som skickas dagligen i Rwanda med blodpåsar som last. Det vita förarlösa batteriflygplanet med 180 centimeter mellan vingspetsarna ligger klart i uppskjutningsrampen i Muhanga några mil utanför huvudstaden Kigali, och far sen iväg i en snitthastighet på 60 kilometer i timmen efter en förutbestämd GPS-bana..

– Under våra två år i Rwanda har vi skickat upp 10 000 drönare och hittills räddat 1200 patienter med svår blodbrist och 800 kvinnor som hållit på att blöda ihjäl efter förlossningen, säger Blaise Musabe på det amerikanska drönarbolaget Zipline som driver verksamheten i Rwanda.

Innanför ett staket på ett före detta majsfält finns Rwandas första drönarflygplats med enplansbyggnader i stål och glas under välvda tak.

Sjukhusen på landsbygden många mil bort beställer blodpåsar från drönarbasens frysar och kylar, där Rwandas blodbank hela tiden fyller på och så packas blodpåsarna i vadderade pappkartonger och släpps från luften med fallskärm. De landar intill sjukhuslabbet på mellan en kvart upp till trekvart beroende på avstånd.

Som här på Kabgayis sjukhus. Väntande patienter och anhöriga jublar när de ser det röda paketet singla ned genom luften. Sen flyger drönaren tillbaka till basen och fångas upp med en fångstlina. Till skillnad från vanliga drönare som kan landa och lyfta vertikalt som en helikopter så har de här miniplanen fasta vingar och skjuts iväg med katapult för att spara batteri och ge längre räckvidd. På så sätt klarar de 18 mil tur och retur.

Sjukhuschefen Phillippe Ntezirayo säger att de snabba blodtransporterna med drönare är avgörande för att rädda många patienters liv. Det som förr tog många timmar med bil, kan nu ordnas på minuter med drönare. Dessutom har de sparat pengar enligt sjukhuschefen när man slipper ha egna blodbanker med osäker eltillgång som gör att man tvingas kassera donerat blod.

Utanför ett enkelt skjul med plåttak och stampat jordgolv sitter Christine Mukeshimana och ammar sin nio månader gamla son. När hon skulle föda sitt fjärde barn i vintras och cyklade iväg till närmsta sjukstuga kände hon att allt inte stod rätt till. Under förlossningen började Christine Mukeshimana att störtblöda och en ambulans tog henne till Kabgayisjukhuset som snabbt beställde rätt sorts blod med drönartransport. Ta det lugnt minns Christine Mukeshimana att doktorn sa innan hon tuppade av. Du kommer att överleva. 

Vad det kostat Rwandas regering att teckna ett kontrakt med Zipline för det medicinska drönarnätverket är hemligt, men hälsoministern Diane Gashumba är nöjd med resultatet.

Drönarna räddar liv och därför har vi precis beslutat att de inte bara ska flyga ut blod utan också 50 olika mediciner och på sikt även vacciner, säger hälsominister Diane Gashumba. Dessutom expanderas kapaciteten15 falt från en ny bas. Hela det gröna kulliga landet med 12 miljoner invånare stort som Småland ska täckas av medicinska drönare.

Fattiga afrikanska stater som Rwanda är mycket mer öppna för ny teknik än rika länder som USA, anser drönarforskaren Timothy Amukele på Johns Hopkins medicinska universitet i Baltimore. Det har funnits planer under flera åt att flyga med medicinska drönare i Amerika, men hittills har inte luftfartsmyndigheten gett tillstånd till annat än pilottester. De får ingen kritik när de säger nej, men ser en stor risk i att säga ja om en drönare skulle störta och skada någon tror Timothy Amukele.

Enligt drönarforskaren Timothy Amukele så vet man inte hur säkra de är. De medicinska drönarna har för få flygtimmar än. Zipline påstår dock att man inte haft en enda okontrollerad krasch med sina drönare i Rwanda, utan bara låtit plan som slutat fungera glida ned på säkra reservlandningsplatser med hjälp av en inbyggd fallskärm.

Timothy Amukele får förfrågningar varje vecka från hela världen om att leverera medicinska drönare, men folk är inte beredda att betala de miljontals kronor som det kostar med infrastrukturen kring baserna. Många tror att man bara kan köpa en drönare i affären och så enkelt är det inte enligt Timothy Amukele. Det vet Per-Daniel Liljegren projektledare på Glesbygdsmedicinskt Centrum i Storuman.

Nästa år ska en drönare flyga ut medicin till ett av Västerbottens läns landstings så kallade samhällsrum där patienter långt från närmsta sjukstuga kan få sin diagnos ställd av en läkare via videolänk och själv ta enklare prover. Drönaren är byggd av forskare på Chalmers, kan landa och lyfta vertikalt och klarar minst sju mils färd med åtta kilos last. Per-Daniel Liljegren hoppas kunna lära av Rwandas erfarenheter.

Företaget Zipline försöker att etablera sig även i grannlandet Tanzania som är betydligt större än Rwanda. Här skulle det handla om tusentals drönartransporter per dag, men det har gått segt att få tillstånden som krävs så nu ska vi förhoppningsvis starta i Ghana snart istället, säger Blaise Musabe.

Blaise Musabe tror att det inom några år kommer att finnas många konkurrenter på marknaden. Rwanda har visat att drönare kan fungera i vården.

Mobiltelefonförsäljaren Jean Claude Ndahimana blev knivrånad och skuren svårt i handen så att han segnade ihop i en pöl av blod på gatan. Klockan var elva på kvällen, men vänner fann honom snabbt och eftersom drönarna kan flyga även i mörkret så kunde han få blodtransfusion. Förr när blodtransporter sköttes med bil hade jag säkert strukit med tror Jean Claude Ndahimana.