Tema: Döden

"Det är en ära att få ta hand om den som har dött"

5:03 min

Det är viktigt att den som dött ska både se fin ut och få känna sig fräsch och fin, säger sköterskorna som tar hand om kroppen.

Sjuksköterskan Birgitta Nordin och undersköterskan Linda Blomqvist jobbar på Korttidsenheten på Härnösands kommun och där är döden ingen ovanlighet.
– I år har det dött ungefär 20 personer hittills, det är många som väljer att komma hit när det är dags att dö. Här kan man vara nära sina anhöriga.

Öppnar ett fönster

– När någon har dött så öppnar sköterskan allra först ett fönster. Det är för att själen ska få flyga ut och bli fri, säger Linda.

Sedan tvättar man kroppen, de anhöriga får gärna vara med om de vill, man kammar och man gör fint och man och rådgör med de anhöriga om vad den döde ska ha på sig, ofta en finklänning men det kan också vara en tröja eller en keps som man tycker om. Vi gör det för den avlidnes skull, man ska få känna sig fin även efter döden säger Birgitta.

Sköterskorna städar även och gör fint på rummet och ställer fram ett ljus och tändstickor som de anhöriga får tända.

Stannar kvar tills alla anhöriga tagit farväl

– Vi har tagit hand om den avlidne medan han eller hon levde. Det känns som en ära och värdigt att vi får ta hand om dem även efter att de har dött.

På Korttidsenheten ligger den avlidne kvar i sin säng tills de anhöriga har kommit och tagit avsked, det kan ta ett eller till och med  två dygn.

Sedan ringer sköterskan till den begravningsentreprenör som har ansvaret för just den månaden, det är något som begravningsbyråerna i Härnösand delar på. Och så hämtas kroppen med bårbil och läggs i kylrummet på Härnösands sjukhus tills de anhöriga bestämt vilken begravningsbyrå de vill anlita.