Tema: Döden

Begravningsentreprenören: Den döda ser fin och lugn ut

5:36 min

Vad händer med kroppen efter den avlidna innan begravningen Begravningsentreprenör Staffan Andersson berättar.

När någon har avlidit på ett äldreboende i Härnösand så turas begravningsbyråerna om att hämta kroppen. Staffan Andersson från Hernö begravningsbyrå berättar hur det går till.

Kroppen ska vara märkt

– Inne på rummet går vi fram till den avlidna och bugar och kontrollerar att hon eller han är märkt, oftast i handleden eller fotleden. Det ska stå namn och personnummer och vilken dag man har avlidit, annars får vi inte hämta kroppen.

I Härnösand skjutsar man sedan till bårhuset på Härnösands sjukhus. Där ligger man i kylrummet i väntan på att de anhöriga har valt vilken begravningsbyrå de vill anlita.

Mer etiskt att inte vänta för länge på begravning

Begravningsbyrån har sedan en träff med de anhöriga och bestämmer hur man vill ha sin begravning.

– Man ska ha en begravning eller gravsättning eller kremering inom 30 dagar från dödsfallet. Det är ganska skönt att man har sänkt den gränsen från två till en månader. Det är mer etiskt och värdigt och inte vänta för länge, säger Staffan.

I Härnösand är det personalen på äldreboendet som har gjort i ordning, tvättat, kammat och klätt på kroppen redan innan begravningsbyrån anländer men begravningsentreprenören tittar också över så att allt ser rent och fint ut innan de anhöriga kommer.
– Man kan behöva se över naglar och skägg för det ser ut som att det fortsätter att växa men egentligen är det nog huden som torkar in så det ser längre ut.

Bra att stänga ögon och mun genast

Det blir förändringar i kroppen efter döden men ofta kan man ha en visning upp till två, tre veckor efter dödsfallet, säger Staffan Andersson, men det beror på hur och var man dog och om man låg länge i ett varmt rum innan man hämtades.

– Jag tycker den döda ser fin och lugn ut och är fint iordninggjord. Det är bra att man stänger ögon och mun direkt efter dödsfallet för det är svårt att göra om man väntar för länge.

– När alla anhöriga har besökt kroppen så lägger vi den i kistan. Sedan kör vi kistan till den kyrka eller kapell där begravningen ska vara. Kylrummet där blir den sista förvaringen innan begravningen.