Bolsonaro väljer sojan framför skogen

5:59 min
  • Miljöorganisationer fruktar för vad den nyvalde presidenten Jair Bolsonaro i Brasilien vill göra med klimatpolitiken.
  • Bolsonaro har öppnat för att öka avskogningen i Amazonas och har kallat den statliga miljömyndigheten för ”radikala kontrollivrare med vänsterprägel".
  • Han har tydligt tagit ställning för Brasiliens mäktiga jordbruksindustri – som ofta beskrivs som det främsta hotet mot regnskogen.

Ett längre reportage från Brasilien hör du i Sveriges Radios miljöprogram Klotet, som idag handlar om konflikten mellan sojan och skogen. 14.03 i P1.

Det är sen eftermiddag två dagar innan presidentvalet. Funktionärerna tar var sin bunt av de gröna flygbladen med varningstexter om Jair Bolsonaros miljöpolitik. Hälften av dem ska delas ut vid universitetet, hälften i centrum.

– Folk förstår inte riskerna med att skövla regnskogen för att plantera soja. Vi måste göra vad vi kan för att rädda klimatet innan det är för sent, övertala dem att inte rösta på Bolsonaro säger en kvinna, och skyndar iväg. 

Ingen vill säga sitt namn. De är alla anställda på den statliga miljömyndigheten Ibama, som Jair Bolsonaro kallat för en ”extrem kontrollverksamhet”. 

– Många här är oroliga för att förlora jobbet, eller bli hotade, säger Henrique Silva.

– I morse spreds ett hot på sociala medier där det stod att "om Bolsonaro vinner kommer alla Ibamas fältstationer brinna". Hans framgång verkar göra Brasiliens miljöbrottslingar kaxiga, säger Henrique Silva.

Henrique och kollegan Alessandro Bahia har förtroendeposter och vågar därför prata. De är oroliga över klimatets framtid.

– Bolsonaros allierade har liknat Parisavtalet med toapapper. Hans tilltänkta miljöminister är klimatförnekare som vill öka avskogningen. Bolsonaro har gång på gång sagt att miljölagarna är ett hinder för jordbruket, när miljön ju i själva verket är förutsättningen för jordbruket, säger Alessandro Bahia

– Brasilien har världens största regnskog, och är samtidigt världens största sojaexportör. Det är en svår balansgång. Jair Bolsonaro kallar oss för radikala kontrollanter som bara lägger byråkratiska krokben för jordbruksindustrin, men det är ju våra miljöstudier som ser till att jorden fortsätter vara näringsrik, att ekosystemen fungerar och att floderna inte torkar ut, säger Alessandro Bahia.

Det årliga exportseminariet har precis dragit igång på Brasiliens jordbruksfederation. Föreläsaren går igenom priserna för soja och andra grödor. Jair Bolsonaro fick tidigt i sin valkampanj stöd av den inflytelserika jordbruksindustrin. 

– Vi delar samma framtidsvision, säger Fabricio Rosa, ordförande för sojaböndernas intresseorganisation.

– Vi sojaproducenter har hittat en allierad i Bolsonaro, säger Fabricio Rosa, och rabblar förändringar som han hoppas att den nya presidenten ska genomföra: En mer flexibel miljömyndighet, begränsning av urfolksreservaten och en liberalisering av Brasiliens vapenlagar. Och det viktigaste: Att underlätta skogsavverkningen.

– Brasilien har i stort sett lika mycket skog nu som när portugiserna först kom hit. Så varför kan vi inte hugga ner lite mer? Vi kommer fortfarande ha mer skog än ni har i Europa, säger Fabricio Rosa. Han hoppas Bolsonaro följer Trumps exempel i klimatfrågan, och inte låter sig styras av FN eller internationella miljöorganisationer.

Exakt vad Jair Bolsonaro vill i klimatfrågan är oklart. Han har de senaste dagarna verkat ambivalent till Parisavtalet och han backade nyligen från sin tidigare idé att lägga miljöministeriet under jordbruksministern. 

– Anledningen till det stavas handelspolitik, säger Adriana Ramos på miljöorganisationen Instituto Socioambiental.

– Tyvärr måste vi nog sätta vårt hopp till sojaexportörerna. De är beroende av internationella handelsavtal och miljökrav, och har därför ett ekonomiskt intresse av att inte skövla Amazonas. Jag tror inte att Bolsonaro kommer bry sig om utländska påtryckningar, säger Adriana Ramos.

– Bolsonaro har flera gånger attackerat internationella miljöorganisationer som försöker påverka Brasilien att inte avverka mer skog. Han menar att de kränker vår nationella suveränitet. Det är lite paradoxalt – för samtidigt vill Bolsonaro ju bjuda in amerikanska gruvföretag för att exploatera regnskogens mineralfyndigheter, säger Adriana Ramos på Instituto Socioambiental.