Spirituella föreningen: Vi vet att våra döda anhöriga är här med oss

5:13 min

Det finns ingen död utan bara ett annat liv. För spiritisterna är de dödas andar lika verkliga som de levande människorna.

 – Jag tror på ett liv efter det här och jag tror på att man ska leva sitt liv så bra som man kan.

När man dör hamnar man i andevärlden och oftast behöver man komma tillbaka till flera liv för att kunna bli en bättre människa men  till slut slipper man födas igen, säger Gretel Alexandersson som är ordförande i Härnösands spiritualistiska förening.

Karin Olsson som också sitter i styrelsen säger att en viktig uppgift för föreningen är att hjälpa dem som sörjer en död anhörig att förstå att den personen fortfarande lever kvar som en ande. Ett sätt är de seanser där olika medier får kontakt med andar och kan vidarebefordra meddelanden.

– De döda finns omkring oss hela tiden och de kan se och höra oss. De finns här nu men det är bara vissa som kan se dem, säger Karin.

Gretel är själv ett medium men har slutat arbeta som det. Men hon träffar ofta sin man trots att han varit död i flera år och hon säger att hon ser honom lika tydligt som hon ser mig som sitter där.

De som kritiserar medierna och seanserna menar att det handlar om bluff och att man tjänar pengar på människor som sörjer.

– Vad säger folk när ni påstår att andarna finns omkring oss och kan ge sig till känna?

– Jag bryr mig inte om vad de andra tror och tycker. Jag dömer inte dem och då ska de inte döma mig heller, svarar Gretel.

I P4 15.40 idag följer P4:s reporter med på seans i Härnösand.