KULTURREDAKTIONEN P1 TIPSAR

Bäst just nu v.44: Murakami, två tidskrifter och The Split

5:36 min

Tre medarbetare – två tips vardera om saker i kulturvärlden du inte får missa.

"Mordet på Kommendören" Haruki Murakami - första boken (roman)

En saklig och sval spökhistoria om tysk opera, självvald ensamhet och porträttmåleri. Hur slutar man vara en kopiator och hittar sin egen pensel, och vill man det? Det är frågor som Murakami ställer på sitt alldeles eget avmätta sätt här. Översättning av Vibeke Emond.

– Jenny Teleman (kritiker)

The Split (tv-serie)

Brittiskt drama om skilsmässoadvokater, skickliga på att hantera andras såriga relationer och uppbrott, men sämre på sina egna. Skarpt, sorgligt, roligt och dubbelbottnat om lojalitet, otrohet och tillit. SVT Play.

– Helene Alm (reporter)

Glänta 2.18: Sanningen (tidskrift)

Ofta visar det sig att de frågor vi uppfattar som typiska för just vår tid i själva verket är eviga. Att detta gäller begreppet "sanning" gör kulturtidskriften Glänta klart. Bara rubriken på Anna-Karin Selbergs högintressanta, inledande artikel torde räcka som motivering: "Om varför en sanning inte kan segra över politiska lögner".

– Olof Åkerlund (producent/kritiker)

Tatoo fixers on holiday (reality-tv-serie)

Vila i denna förtjusande gaddningsstudio dit människor smyger in med sina fula gamla misslyckade bilder på kroppen, en glad spermie på knät, en ful Britney Spears vid örat, lättar sitt hjärta och får pinsamheten omgjord till en cool björn eller Jesus. Eftermiddagskatharsis när den är som bäst. Viafree.

– Jenny Teleman (kritiker)

Aiolos 60–61: Dionysos (tidskrift)

I kulturtidskriften Aiolos förenas historiskt tyngd med djuplodande analys och blick för vilka texter ur idé- och litteraturhistorien som saknats på svenska. Ett dubbelnummer om den gäckande guden Dionysos är en tidig julklapp.

– Olof Åkerlund (producent/kritiker)

Johan Airijoki – En blyg viol (album)

Rösten är raspig, river loss bitar av livet i gruvorten Malmberget. Lite åt folkrock och blues eller en singer/songwriter med helt egen ljudvärld. Airijoki sjunger om att sitta i skolan och tänka på rock, om kärlek och tyst gråt för att locket måste ligga på. Själv lyfter han på locket hela tiden både musikaliskt och i sina personliga texter.

– Helene Alm (reporter)