Socialdemokraterna i Skåne larmades om SSU-problem

2:05 min

I en intern rapport som Ekot tagit del av har deltagare larmat om ett kaotiskt årsmöte med skånska SSU-företrädare som betett sig hotfullt. Det ledde till att SSU Skåne förlorade halva sitt verksamhetsstöd.

Kaos, upploppsliknande stämning, hotfulla ageranden och oro för den egna säkerheten. Det är några av vittnesmålen som kommer fram i ett internt brev om första dagen av SSU Skånes distriktsårskonferens förra året.

Flera deltagare vittnar om regler som inte följs, att man blir omringad av skrikande personer från SSU:s ombud i Malmö och Helsingborg och man var så pass orolig att det fanns tankar på att tillkalla polis.

Rapporten, som Kvällsposten skrev om först, skickades bland annat till Socialdemokraternas skånska partidistrikt. Joakim Sandell sitter i styrelsen där och är också ordförande för Socialdemokraterna i Malmö. Han säger att han åkte till mötets andra dag för att försöka lugna ner stämningen och där satte man krav på att SSU-ledare skulle vara med på olika dialogmöten för att kunna få sitt fulla verksamhetsstöd efter det som hänt.

– För att komma till rätta med den situationen som har rått i SSU Skåne, säger Sandell.

Det blev bara två dialogmöten vilket ledde till att man bara fick halva sitt verksamhetsstöd. Men det som hände på mötet är bara en av flera händelser de senaste åren där en falangstrid inom SSU Skåne har uppfattats som hotfull och där en grupp personer velat maximera sin makt i ungdomsförbundet.

Två ledamöter har ombetts att lämna förbundet bland annat på grund av antisemitiska uttalanden.

– Det är djupt tragiskt och de här åsikterna som har framkommit tar jag självklart avstånd ifrån, säger Joakim Sandell.

Hade ni kunnat göra något annat?

– Svårt att säga så här i efterhand, men jag tycker att det huvudsakliga ansvaret för att en SSU-distriktsårskongress går lugnt till väga faller i min värld på SSU.

SSU-ordföranden Philip Botström har nu satt krav på att alla SSU-ledare skriva under ett kontrakt att man delar förbundets värderingar. Skåne-distriktets ledning ska dessutom göra en handlingsplan för att kunna behålla sin finansiering.

SSU i Skåne skriver på sin hemsida att förbundsstyrelsens förtroende till Skånedistriktet är skadat och att man under flera år arbetat för att hjälpa att lösa de konflikter som varit.