Migrantkaravan möts av hjälp och solidaritet

2:19 min

Migrantkaravanen i Mexiko fortsätter norrut och har blivit storpolitik. Men samtidigt som Donald Trump hotar med att skicka 15 000 militärer till gränsen för att stoppa den från att ta sig in i USA, möts migranterna från framför allt Honduras av solidaritet från såväl myndigheter som frivilliga i Mexiko.

15-åriga Luis Ramos gapar för sköterskan i sjukvårdstältet. Han gav sig iväg från Colón i nordöstra Honduras tillsammans med sin mamma.

Pappan mördades när han var åtta och när mamman väl har jobb är det dåligt betalt. 
 
– Jag behöver studera, men ibland när skolan ber om något har vi inte råd, förklarar han och skickas vidare för att hämta ut medicin vid nästa bord. 
 
Vad som började med under 200 personer i Honduras för snart tre veckor sedan, har vuxit till en karavan med uppskattningsvis 6000 personer.

Varje år reser hundratusentals centralamerikaner norrut mot USA, men det här är den största gruppen någonsin att röra sig tillsammans. Först försökte mexikansk polis stoppa karavanen från att ta sig in i landet, men nu är det andra bud.

– Vi garanterar deras säkerhet och ser till att det finns vatten, förklarar polisen Victor Aquino Martinez, omgärdad av frivilliga som serverar mat ur stora grytor eller delar ut andra förnödenheter.
 
De allra flesta här kommer från Honduras, som är hårt sargat av våld och fattigdom, men också av klimatförändringar och fallerande institutioner.
 
Alma Guillen har ställt sig i kö till Röda korsets tält för att få låna en telefon och ringa hem.
 
Hon reser med sin fyraårige son i jakt på jobb, eftersom pengarna i Honduras aldrig räcker.

De räcker nätt och jämt till maten, som varje år blir dyrare utan att de höjer lönerna. Men om USA inte hjälper oss så får vi väl åka tillbaka till vårt land och fortsätta lida, säger hon med ett snett leende.
 
Varje kväll hålls ett stormöte för att meddela planen för nästa dag. Oftast börjar de gå långt innan gryningen för att avverka så många kilometer som möjligt innan solen blir för stark och utan hänsyn till hoten från Donald Trump.