RECENSION - FILM

Holiday - kokainkall precision om att njuta av livet

3:11 min

En omsusad spelfilmsdebut är Holiday, om den unga Sasha som åker på lyxsemester i Turkiet och möter vardagligt våld täckt i guld.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Holiday
Manus: Johanne Algren, Isabella Eklöf
Regi: Isabella Eklöf
Medverkande: Lai Yde, Thijs Römer, Victoria Carmen Sonne mfl
Genre: Drama

Det är en farlig, dyster ödslig plats Sascha hamnat på ett semesterpalats, en drinkby en badort var som helst.

En miljö byggd för sol. Men om solen slocknar och det blir mulet, slocknar också själva platsen och allt är egentligen repigt, rangligt, dött ser man plötsligt. En form av hetsig njutarkuliss som alltid skrämt mig, och ännu mer efter den här skickliga filmen som fångat in alla i denna till oss sålda drömtillvaro av berusning, lättja, alienation.

Holiday handlar om knark och den hårda svans av våld som alltid vispar runt de kriminella hur välputsad ytan än är. Det finns en scen där en misshandel i dränks av en Disneyfilm som helt och hållet sammanfattar känslan av sötningsmedel och blod som "Holiday" söker.

Men det handlar också om en ung kvinna som försöker leka den lek som omgivningen säger är den roligaste. Kalla drinkar, söta kläder, dyra örhängen och om priset som omgivningen aldrig talar om, lydnad, tystnad, brutalt ryggläge.

Såklart sprängs hon till sist. Men bara ett ögonblick. Sen gör hon det man gör, rättar till skygglapparna och dör vidare.

Mycket fin film detta tycker jag.