Specialstyrka i Tanzania ska jaga homosexuella

1:51 min

I Tanzania har myndigheterna skapat en specialstyrka med uppdrag att jaga rätt på och lagföra homosexuella. Ett drag som bara är senaste i landets tuffare linje mot sexuella minoriteter.

Sedan president John Magufuli valdes för tre år sedan har retorik och politik med udden riktad mot landets sexuella minoriteter hårdnat betydligt. Igår kom nästa slag.

Paul Makonda, guvernör för Tanzanias ekonomiska huvudstad Dar Es Salaam och nära allierad med presidenten Magufuli, ska enligt BBC ha meddelat på en presskonferens att landet fått en ny specialstyrka som från och med måndag ska börja jaga och lagföra homosexuella. Bland annat ska man dammsuga sociala medier på ledtrådar som kan sätta dem på rätt spår.

Paul Makonda ska på samma presskonferens också ha lagt till att han nu förväntar sig internationell kritik, men föredrar den vreden framför Guds vrede.

Homosexuella handlingar är förbjudna i Tanzania och kan ge över 30 år i fängelse, men har tidigare inte varit en politiskt prioriterad fråga. Den nya specialstyrkan är bara det senaste i en rad liknande initiativ senaste åren.

Förra året fick tanzaniska myndigheter till slut backa från sitt beslut att publicera listor på homosexuella män. Landets hälsodepartement har också stängt flera privata kliniker som erbjöd HIV-behandling, eftersom man ansåg att det uppmuntrade till homosexualitet.

President Magufuli har nyligen väckt uppmärksamhet även på andra sexualpolitiska områden. I september uppmanade han alla tanzaniska kvinnor att sluta med preventivmedel och istället föda fler barn. Strax efter stoppade hans regering en informationskampanj om familjeplanering.