P4:s reporter fick inget andebesök vid seansen

6:17 min

Härnösands spiritualistiska föreningen kallade till storseans förra fredagen med ett välkänt medium.

Seansen ägde rum i en lokal i centrala Härnösand och cirka 80 personer betalade 200 kronor vardera för att komma in.

Efter en kort introduktion om andevärlden så kom den första anden på besök, i alla fall enligt mediet. Och sedan följde fler som alla ville prata med någon i publiken, eller i alla fall skicka meddelanden via mediet. Oftast handlade det om att anden ville ge "mycket kärlek" men ibland också goda råd om hälsa och annat.

Andarna beskrevs med ålder och lite grann om utseende och ofta beskrevs någon smärta eller sjukdom som personen hade lidit av innan han eller hon avled.

Det var min pappa som kom, jag kände att det var på riktigt.

Personligheterna beskrev till exempel som "väldigt glad och pratsam", "tyckte om att prata med kvinnor mer än män", och mediet kunde säga att en ande hade varit väldigt deprimerad och ledsen innan hon dog eller tyckt om att ha manglade lakan och handdukar, väldigt ordentligt och prydligt, eller hade ett särskilt förhållande till ugnspannkaka.

Responsen från publiken var inte jättestor. Flera gånger var det ingen som ville kännas vid "besökaren" men mediet kunde envisas med att "han står just där bredvid dig", "han går ingenstans" tills någon tveksamt sa att det kunde väl då kanske vara farfar, fast "allt stämde ju inte".

Det kändes mest påhittat och påtvingat.

P4:s reporter tyckte att beskrivningarna var ganska vaga och allmänna och att det kändes mest påhittat och påtvingat

Men en som var säker på att hon fick besök var Katarina Salomonsson:

– Det var min pappa som kom, jag kände att det var på riktigt, jag kände igen allting. Och hon sa även saker om mig privat som stämde.

Katarina säger att hon själv känt att pappan kommit till henne tidigare men att det känns bra att få det bekräftat av ett medium att hon inte bara inbillar sig.

Det är för mycket som inte går att pladdra bort och bortförklara eller bara avfärda.

Mats fick inget besök. Det här var hans andra seans och inte heller förra gången var det någon som kom till honom men ändå tror han att det här är på riktigt:

– Skeptiker finns jämt. Du sköter väl bara ditt jobb men det är för mycket som inte går att pladdra bort och bortförklara eller bara avfärda.