Kvinna avled efter bussolycka i Eskilstuna – busschefen bedrövad

1:22 min

En kvinnliga cyklist som blev påkörd av en buss på ett övergångsställe med cykelöverfart vid Sveaplan i Eskilstuna på torsdagseftermiddagen har avlidit.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död och vårdlöshet i trafik, uppger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Kvinnan, som var i 80-årsåldern, fördes med ambulans till Mälarsjukhuset och vårdades på intensivvårdsavdelningen, men hennes liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

Målet med polisens utredning är att klargöra om något brott begicks i samband med olyckan

– Det är självklart otroligt tragiskt och våra tankar går till den drabbade damen och hennes anhöriga och vänner och bekanta, säger Bengt Karlsson bussbolaget Transdevs affärschef i Eskilstuna.

Bussbolaget tar nu fram fakta till polisen och föraren är tagen ur trafik.

– Han har samtalat med sin närmaste chef och kommer att fortsätta i veckan som kommer. Vi kommer även, om behov finns, koppla in vår företagshälsovård.

Hur mår han?

– Han är mycket mycket bedrövad. Han är chockad. Det är en omtyckt förare han är rutinerad. Jobbat många år. Han har tagit mycket illa vid sig.

Busschauffören har inledningsvis sagt till polisen att han körde bussen mot centrum och att det stod en färdtjänsttaxi strax före övergångsstället i bussens färdriktning med en del av fordonet i körbanan. 

Enligt vad som hittills framkommit kom två kvinnor med cykel från Sveaplan och skulle köra över cykelöverfarten parallellt med övergångsstället i riktning mot Jören Vävares gata. En av kvinnorna han över, men inte den andra. Hon blev påkörd och ramlade omkull och fick skallskador. Enligt polisen finns ingen anteckning om att hon hade hjälm.

Busschauffören körde, enligt färdskrivaren, 24 kilometer i timmen, enligt Eskilstuna-Kuriren.

Dag Pettersson vid trafikpolisen säger att uppgifterna om att det stod en färdtjänsttaxi strax innan övergångsstället i bussens färdriktning är "inledande uppgifter än så länge" och att det ska kontrolleras. Det är en av flera faktorer i polisens utredning. 

Enligt polisen har föraren ännu inte delgivits misstanke om brott och har heller inte förhörts, mer än i samband med olyckan.