Pressmeddelande 2018-11-04

Comedy queen – vinnare av Barnradions bokpris 2018

Jenny Jägerfelds Comedy queen tilldelas Barnradions bokpris 2018 för sin skildring av livet när det är som svårast. Det avslöjades idag i radioprogrammet Barnradions bokpris i P4. Boken röstades fram av en jury bestående av fem 9-12-åringar från Rosengårdsskolan i Malmö. Utöver äran belönas Jenny Jägerfeld med 30 000 kronor.

Motiveringen till Barnradions bokpris 2018 lyder: 
"Med Comedy queen tar Jenny Jägerfeld med läsaren in i en berättelse om sorg, saknad och vänskap. Jenny Jägerfeld får läsaren att förstå det viktiga i att prata med varandra när livet är som svårast. Med ”funny bones” och en huvudkaraktär som berör, fångar Jenny Jägerfeld läsaren från första sidan."

– Jag är så himla himla glad! För mig betyder det otroligt mycket att det är just de här barnen som har valt ut min bok. Jag är oerhört hedrad över det, särskilt när det var så många andra bra böcker med, säger vinnaren Jenny Jägerfeld.

Barnradions bokpris är ett radioprogram i P4 där fem böcker nomineras till årets bästa bok. Över sommaren får fem jurymedlemmar i åldern 9-12 år läsa de nominerade böckerna och varje dag under läslovet sänds ett nytt program som fokuserar på en av de fem böckerna. Juryn diskuterar boken och intervjuar författaren. I dagens stora final ringde de upp Jenny Jägerfeld och avslöjade vinsten.

Jenny Jägerfeld är även nominerad till Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Vad det är som gjort att boken Comedy queen tagits emot så väl tycker hon är svårt att svara på:

– Jag skrev ner mitt hjärta i den här boken, berättar Jenny Jägerfeld. All min egen sorg och smärta och alla mina tramsigaste skämt och roligaste idéer. Kanske känns det när man läser den? Både sorgen och skratten? Jag hoppas det!

Om Comedy queen 
Sasha är 12 år och hennes mamma har precis tagit livet av sig. För att klara av vardagen och sorgen har Sasha gjort en lista, en lista på saker som gör att hon inte ska bli som sin mamma. Det starkt genomgående temat är psykisk ohälsa och hur sorg kan hanteras på olika sätt. Boken tar upp ämnen som sorg, saknad, vänskap, föräldraskap, psykisk ohälsa, humor och döden.

Jenny Jägerfeld 
Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med romanen Hål i huvudet och vann Augustpriset 2010 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för “Här ligger jag och blöder”, som även översatts till tio språk. Samma år vann hon också Stora läsarpriset i kategorin ungdom och nominerades till Slangbellan, Sveriges Författarförbunds pris till bästa barn/ungdomsboksdebutant. Under de kommande sex åren gav Jenny Jägerfeld ut böckerna “Jag är ju så jävla easy going” (2013), “Brorsan är kung!” (2016) samt medverkade i novellsamlingen “Het” (2014).

2017 belönades Jenny Jägerfeld med Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen och i år har hon vunnit Barnradions bokpris och nominerats till Augustpriset för Comedy queen. Förutom att skriva böcker hörs Jenny Jägerfeld ofta i radio och sänder bland annat podden “Superältarna”. Hon arbetar även som frilansskribent för en lång rad tidningar och magasin, samt föreläser och håller workshops.

Om Barnradions bokpris 
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Förlagan till Barnradions bokpris var Barnens Romanpris som delades ut mellan 2010-2015.  

Barnradions bokpris är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna mellan juni 2017 och juni 2018. Prissumman är 30 000 kr.

Förra årets vinnare var Ylvania – Sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.

De nominerade böckerna 2018 var, förutom vinnaren Comedy queen av Jenny Jägerfeld, även Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi, Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, Ella och youtube-paniken av Linda Skugge och Risulven av Nina Ivarsson.

Pressbilder

Jenny Jägerfeld, vinnare av Barnradions bokpris 2018, Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Jenny Jägerfeld, vinnare av Barnradions bokpris 2018, Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Jenny Jägerfeld, vinnare av Barnradions bokpris 2018, Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Jenny Jägerfeld, vinnare av Barnradions bokpris 2018, Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Barnradions bokpris 2018. Juryn från Rosengårdsskolan i Malmö: Jasmine Hl-Kritty, Fatme Ibrahim, Zajnab Hawra, Una Music och Shuaib Aden. Fotograf: Julia Lindemalm.

Barnradions bokpris 2018: Nominerade böcker. Fotograf: Julia Lindemalm.

Barnradions bokpris: Jurymedlemmen Una Music läser den vinnande boken Comedy queen. Foto: Behroz Ahmadi.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris 
manuel@cubas.se 
076-339 12 71

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig Barnradion 
maria.lekteus@sverigesradio.se 
073-712 32 21

Maria Almström, pressansvarig Utbildningsradion 
maria.almstrom@ur.se