Minst sju döda i bussattack mot kopter i Egypten

1:17 min

Minst sju kristna kopter dödades i en attack i Egypten under fredagen och ytterligare 14 skadades. Dådet skedde när kopterna var på pilgrimsresa till S:t Samuelklostret i södra Egypten.

Islamiska staten IS egyptiska gren har tagit på sig terrorattentatet som var ett organiserat bakhåll mot två bussar med kristna pilgrimer på väg till det avlägsna S:t Samuelklostret i öknen 20 mil söder om Kairo.

Enligt ögonvittnen lyckades den ena bussen komma undan, i den andra bussen – minst sju sönderskjutna kroppar och ett stort antal skadade. IS egyptiska gren har genomfört flera blodiga attentat mot kopter de senaste åren, över 100 människor har dödats i attacker mot kyrkor i Alexandria, Tanta och Kairo och för ett och ett halvt år sedan dödades 30 människor som också de var på pilgrimsresa mot S:t Samuelklostret.

Terrorrörelsen IS har pekat ut kopterna som förrädare efter att den koptiska kyrkan uttryckt stöd för president Sisi. Men många kopter i Egypten känner sig svikna också av den stat som lovat skydda dem.

En vanlig källa till religionsbråk mellan kristna och muslimer i mindre byar i Egypten är att kopterna anklagas av muslimer för att bygga olagliga kyrkor. Det handlar ofta om kristna församlingar som samlas för att be i någons hem när de inte fått officiella tillstånd att bygga en kyrka. Och trots löften om att regeringen Sisi skulle underlätta för byggnadstillstånden, har situationen inte förändrats. Kopterna utgör ungefär tio procent av Egyptens befolkning, det vill säga ungefär 10 miljoner människor.