Ingen olja i havet utanför Skutskär

2:16 min

Kustbevakningen avslutar nu sin insats efter oljeutsläppet hos Stora Enso i Skutskär. Läckaget är mycket större än vad företaget tidigare uppgett. Mellan 7 och 10 ton tallolja har läckt ut.

− Vi avslutar nu vår miljöräddningsinsats eftersom vi inte har hittat någon olja till havs. Jag gör bedömningen att merparten av oljeutsläppet sannolikt har stannat i hamnen, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Tyrén, i ett pressmeddelande. 

Gävle kommun och Älvkarleby kommun fortsätter att bevaka stränder och kust och är beredd att sanera vid behov.

Oljan som läckt ut är tallbecksolja som inte är en fossil olja. Den är klibbig och kan orsaka klåda och irritation och allmänheten uppmanas att inte röra oljan utan att rapportera eventuella oljefynd till Gävle kommun.

Och räddningstjänsten, som har sökt av drygt en mil kuststräcka har under lördagen inte hittat någon olja. På fredagen hittades en mindre mängd tallolja närmare Gävle - i Sikvik och i Furuvik.

Stora Enso har under lördagen fortsatt att sanera den tallolja som finns i hamnbassängen utanför fabriken, och enligt saneringsfirman så är det mer olja som har läckt ut än vad man tidigare har trott.

Tidigare har man sagt minst 1 ton, och beskedet nu är att mellan 7 och 10 ton tallolja har läckt ut. Det säger Henrik Holm som är platschef på Stora Enso till P4 Uppland på lördagen.