Just nu
  • Det brinner i en villa i Kärrträsk, Haparanda

Vattenfall backar om kraftledning efter kritik

1:58 min

Vattenfall backar om dragningen av en ny, stor kraftledning i Arjeplogs kommun efter hård kritik från kommunen, privata markägare och flera biltestföretag.

Jenny Hakeberg, kommunikatör vid Vattenfall Eldistribution, om varför man ändrat sig:

– Det finns ingen ambition hos oss att gå vidare med förslag som blir väldigt kontroversiella, utan vi vill kunna verka i området för att kunna få en trygg och säker elleverans till alla.

Elnätet i Arjeplogs kommun är i dag instabilt och därför ska en ny 150 kilovoltsledning byggas från Bastusel i Västerbotten till Arjeplog, en sträcka på cirka tio mil.

Två alternativa dragningar, en västlig och en östlig, presenterades av Vattenfall vid ett samråd i Arjeplog i vintras och där fick det västliga alternativet kraftig kritik av ett 60-tal markägare och biltestföretag som oroas av risken för att tester av självkörande bilar ska störas av magnetfält från kraftledningen.

Det underströk också kommunen i sitt yttrande.

– Allt som stör en testanläggning, till exempel magnetfält, är något som vi tycker är olämpligt, därför att det kan skapa framtida bekymmer, säger Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog.

Trots kritiken meddelade Vattenfall i augusti att man valt den västliga dragningen, bland annat av för att det skulle bli billigast.

Arjeplogs kommun reagerade i ett brev kraftigt på beskedet och nu ändrar sig alltså Vattenfall och gör ett omtag i processen, säger Jenny Hakeberg:

– Vi har fått in väldigt mycket synpunkter på det här alternativet vilket gör att vi känner att vi måste fortsätta utreda båda alternativen för att se vilket som slutligen är det bästa.

När Britta Flinkfeldt får veta att Vattenfall backat säger hon så här:

– Jag tycker alltid det är positivt när myndigheter lyssnar på vad vi säger, för då finns det ju en möjlighet att vi kan få se en annan sträckning av ellinjen och det är ju det vi vill ha.