Kulturnytts chef slutar

Kulturnytts chef Maja Aase lämnar vid årsskiftet Sveriges Radio för att bli ny chefredaktör för Journalistförbundets tidning, Journalisten. Hon efterträder Martin Jönsson som gått till Svenska Dagbladet.

Maja Aase har varit chef på Kulturnytt i P1 sedan slutet av 90-talet, och har dessförinnan arbetat på bland annat Moderna Tider, tidningen Z, Strix, Hallands Nyheter, Corren, Blekinge Läns Tidning och Radio Gotland. 

I en kommentar i sin nya tidning Journalisten säger Maja Aase bland annat att hon efter sju år på SR vill pröva något nytt, och hon tillägger:

” – Men jag är mycket stolt över att jobba på Sveriges Radio. Kulturnytt görs av ett gäng som är klipskt och kunnigt och jag kommer att sakna varenda en. Samtidigt längtar efter att få göra tidning igen, att prassla med papper och så älskar jag att skriva”.

Hon framhåller också i kommentaren att hon anser att  ”tidningen Journalisten bör skriva mer om etermedier, inte enbart för att hon själv kommer från SR, utan för att vad som händer inom public service påverkar hela medieutvecklingen i Sverige.
   – Det är en symbolfråga. Sveriges Radio håller på att gå från att vara ett kunskapsföretag till att vara ett kontor, som administrerar produktionsbolag. Det tror inte jag att lyssnarna vinner på.”

Säger alltså Maja Aase i en kommentar på sin nya arbetsplats Journalistens webbsida.

Anders Sundberg, Radiotidningen

anders.sundberg@sr.se