Ukrainsk aktivist har avlidit – efter syraattack

2:32 min

Internationellt uppmärksammade antikorruptionsaktivisten Kateryna Gandzyuk i Ukraina avled i går i sviterna av en attack i somras.
Det är bara en av flera attacker mot lokala aktivister som arbetar mot korruption eller för mänskliga rättigheter i Ukraina.

– De jobbar i en miljö där de är helt oskyddade, de vet att de har ingenstans att vända sig eftersom de vet hur dåligt och ruttet systemet är, det säger Olena Tregub som är generalsekreterare för organisationen NAKO, och som jobbar mot korruption i Ukraina tillsammans med Transparency international.

Igår dog Kateryna Handziuk på ett sjukhus.Hon attackerades i slutet av juli utanför sitt hem i staden Kherson i södra Ukraina. De som anföll henne hällde syra över henne och hon skadades mycket svårt.

Kateryna Handziuk arbetade lokalt i Kherson-regionen mot korruption och var även rådgivare till stadens borgmästare.

Hon anklagade lokala myndigheter för omfattande korruption, speciellt den lokala polisen, något de i sin tur har förnekat.

Det pågår en förundersökning och flera misstänkta har hållits av polis, men ännu inget åtal eller någon rättegång.

Korruption är ett av Ukrainas allra svåraste problem och genomsyrar stora delar av samhällssystemet. Olena Tregub från NAKO säger att speciellt aktivister utanför huvudstaden lever mycket farligt och att det är svårt att komma tillrätta med problemet.

– I Ukraina fungerar det så att det finns korruption i centrum och det finns en sorts oskriven lag att alla tillåter alla att vara korrupta, säger Olena Tregub. Och utan politisk vilja från centrum är systemet svårt att förändra.

Mänskliga rättighetsorganisationerna Human rights watch, Amnesty International och flera andra beskrev i helgen situationen för aktivister, bland dem som jobbar mot korruption, i Ukraina som mycket allvarlig. Bara de senaste nio månaderna har mer än 50 aktivister attackerats.