Unga kan avgöra mellanårsvalet i USA

1:59 min

Idag går amerikanerna till kongressval. Unga väljare kan vara med och avgöra det som båda sidorna kallar för att av de viktigaste valen någonsin.

– Oh ja, varje val är det viktigaste valet någonsin. Oavsett om du är demokrat, republikan eller fristående så är det din chans att göra din röst hörd, säger Brian Wingbermuhele från Students Demand Action i St Louis. 

De kräver striktare vapenlagar i USA och därför kampanjar Brian Wingbermuhele för den demokratiska senatorn Clair McCaskill här i Missouri.

Valdeltagandet, som ser ut att bli rekordhögt, anses viktigt för hur resultatet blir och särskilt unga väljare är viktiga att engagera, då deras valdeltagande brukar vara lågt. Brian Wingbermuhele tror att i år blir annorlunda, men är inte säker.

– Jag är försiktigt optimistisk. Energin finns där men ibland räcker det inte.

Alexander Stephan är ordförande för St Louis Young Republicans. Han gillar republikanernas politik med låga skatter och att staten ska ha så liten inblandning som möjligt i folks liv. Det här valet kallas för en folkomröstning om Donald Trumps politik, men han håller inte helt med om det.

--I slutändan handlar de om de enskilda kandidaterna. Det ser ut som att det kan gå bra för demokraterna nu, men om du har en dålig demokrat som ställer upp någonstans kommer republikanen antagligen vinna, säger Alexander Stephan.

Brian Wingbermuhele vågar inte tippa valutgången.

– Jag blir mer och mer nervös, eftersom Missouri har att av de jämnaste senatorsracen i landet, säger Brian Wingbermuhele och Alexander Stephan tycker det är bäst att vänta och se.


– Jag gillar inte att förutspå val, för saker förändras. Vi vet inte hur det blir, det är det tisdag är till för.