Mänskliga rättigheter i Kina granskas

2:12 min

Idag inleder FN i Genève en granskning av mänskliga rättigheter i Kina. Kritiken väntas bli hård mot den påtvingade omskolningen av muslimer i regionen Xinjiang. Men också den bortförde svenske bokförläggaren Gui Minhais fall kommer att tas upp av FN.

Vad händer med den bortförde svenske medborgaren Gui Minhai som hålls utan rättegång i Kina? Den frågan ställs av USA och Schweiz inför FN:s regelbundna kontroll av hur väldens länder lever upp till kraven på mänskliga rättigheter.

Idag har turen kommit till Kina, och kinesiska representanter finns på plats i Genève för att besvara frågorna.

Sverige har undvikit att nämna förläggaren Gui Minhai vid namn, men finns med bland de flertal demokratiska länder som uttrycker oro över situationen i den kinesiska Xinjiangregionen, där muslimska medborgare förs bort för omskolning.

”Kommer Kina att släppa dem som inte har fått någon rättegång men ändå hålls i olagliga fängelser i Xinjiang? Så låter en av frågorna som kommer att ställas av Tyskland.

I augusti i år uppmanade FN:s kommitté mot rasistisk diskriminering Kinas regering att släppa de personer som hålls utan rättegång i så kallade omskolningsläger i Xinjiang.

Men kinesiska myndigheter själva kallar de stora muromgärdade institutionerna för arbetsträningscenter. Och kinesiska statsmedier har de senaste veckorna visat upp bilder av glada dansande och pingisspelande muslimska kvinnor innanför staketen.

Det är troligt att de kinesiska representanterna inför FN återigen kommer att hävda att lägren i Xinjiang är en legitim åtgärd för att skydda Kina från terrorism och separatism.

Samtidigt kommer uiguriska demonstranter att förena sig med tibetanska demonstranter utanför och vittna om statliga övergrepp i Kinas mest hårdbevakade landsändar.

Men konflikten är större än så. I de på förhand inlämnade frågorna från olika länder märks en tydlig skiljelinje mellan länder som uttrycker sig kritiskt mot Kinas hårda politiska kontroll, och de länder som till exempel Ryssland som i stället berömmer Kina för att ha blivit mer rättssäkert.

Den kinesiska regeringens säger sig stödja mänskliga rättigheter, men vill ha sin egen definition av vad det är, och hoppas få stöd av andra ledare i världen som också hellre vill sköta diskussionen hemma i stället för inför FN i Genève.