Nils Bergstrand sitter vid en keyboard
Nils Bergstrand sjunger om att bli av med ena benet. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Skott i Thailand ledde till enbent show

3:27 min

Ett pistolskott i Thailand förändrade hans liv. I dag är han enbent och reser runt i Sverige och Europa med sin solokabaré The one legged man show.

Den dramatiska berättelsen handlar om musikalartisten Nils Bergstrand som på tisdagen uppträder i lokstallarna i Karlshamn.

Kärnan i hans musikal är en händelse som inträffade på en semester i Thailand för tio år sen. 

– När jag var 30 blev jag vådaskjuten eftersom jag befann mig på fel plats vid fel tid i närheten av ett bråk och höll på att dö. Jag förblödde nästan, och det tog tio timmar innan jag kom till operation, berättar han. 

Väl hemma i Sverige fick han beskedet om att amputation var enda alternativet. Det är nu tio år sen, och Nils Bergstrand berättar att föreställningen är en slags födelsedagsfest för honom själv. 

– Jag fyller ju fyrtio, men det känns som att jag fyller tio, säger han. 

One legged man show innehåller bland annat låtar som han skrev på sjukhuset i Thailand. De handlar om sår som luktar skit och morfinpumpar, tonsatta med glad pianomusik. 

– Det är verkligen tragikomiskt, men humorn har betytt mycket för min mentala hälsa. det är terapeutiskt, säger han. 

Hittills har han gjort över 70 föreställningar runt om i hela landet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista