Snusmiljonerna del 1: Den gränslösa handeln

Här kan du läsa hela reportaget. Lyssna på programmet här.

Det började småskaligt, i en nedlagd fabrik på en liten ort i Jämtland. I dag finns deras produkter att köpa på många håll i världen, i länder såsom Schweiz, Ryssland, Armenien och Nya Zeeland.

Kaliber idag om tobaksbolaget GN Tobacco – en uppstickare på snusmarknaden som erövrar nya marknader med sitt ovanligt starka snus.

Jag får ett samtal från Armenien. Han som ringer är upprörd. Han säger att frågorna som jag skickat honom på mail är fientliga och gör honom arg. Han vill att jag ska förklara mig.

Han heter Gevorg Nalbandyan. Grundare och ägare till ett tobaksbolag som bär hans initialer – GN Tobacco. Ett snabbt växande svenskt företag vars snus idag går att köpa på många håll i världen.

Jag vill fråga honom om företagets framgångar. Men också om andra saker. Skattepengar. En rysk TV-kanal. Tonvis med snus som skickats ut ur Sverige.

Det här är Snusmiljonerna. En granskning i två delar från Kaliber. Första delen: Den gränslösa handeln.

Gränshandeln

Haparanda, precis vid finska gränsen. Det är eftermiddag, på parkeringen jäktar människor in i butiken och ut igen med kassarna fulla av snus. Här på den svenska sidan gränsen är snus som bekant helt lagligt. Men bara några hundra meter bort, i Finland, förs en hård kamp mot snuset, där smugglare jagas av tull och polis.

Men det är okej att ta med sig ett kilo över gränsen, för personligt bruk. Och därför vallfärdar finska snusare hit till Haparanda. Jan Haagana lastar in två kassar med snusstockar. Liksom de flesta andra jag ser här har han köpt märket Oden’s.

Det är det mest populära märket bland finländska snusare, tror han. Att just Oden’s fått en särställning i Finland, det bekräftas också av finska tullen. De bedömer att det är det snuset som de tar mest av när de slår till mot smugglare.

Snuset tillverkas av det svenska företaget GN Tobacco. GN det står alltså för Gevorg Nalbandyan, han är ägare och grundare till en snabbt växande koncern av svenska tobaksbolag. Vi har haft kontakt under några veckor nu, jag har skickat honom mängder av frågor per e-post. Just nu befinner han sig i Armenien och han är tveksam till att vara med på en intervju.

– Hej! Gevorg.

Men jag ringer ändå upp honom. Det har dykt upp saker som han måste få ge sin syn på.

Snabbt växande företag

Det sägs att han började smått. Han importerade cigaretter från Armenien. Han köpte en snusfabrik i Jämtland och en i Enköping. Och i dag kontrollerar han ett helt nätverk av bolag som omsätter hundratals miljoner.

Det här låter kanske som en framgångssaga. Och det är det. På bara två år har GN Tobacco femfaldigat sina inkomster från försäljning. Förra året drog bolaget in över 320 miljoner kronor.

Men resan hit har varit krokig. Gevorg Nalbandyans tobakskoncern har gång på gång hamnat i konflikt med myndigheterna. De har anklagats för att ha misskött både skatten och bokföringen.

Just nu ligger de i en tvist med Tullverket, som vill att bolaget ska betala 35 miljoner i skatt för tobak som de fört in i Sverige. GN Tobacco försvarar sig med att det är råtobak där det inte alls ska betalas någon tobaksskatt.

Gevorg Nalbandyan tycker att svenska myndigheter behandlat dem felaktigt genom åren. Han medger att det funnits vissa brister, men menar att företaget alltid rättat till dem och lärt sig. Han berättar om ett bolag som försökt göra saker på ett annorlunda sätt. Och som vågat ta strid med de svenska myndigheterna.

– För oss för våra konsumenter och för oss är viktigt att du ska ställa frågor till Tullverket, Skatteverket, myndigheterna. Det är vad som är viktigt för oss, säger Gevorg Nalbandyan.

Det olagliga snuset

Nyhetssändningar från 1990-talet:

Arkivljud: …EG-parlamentet har också under eftermiddagen debatterat förslaget att förbjuda svenskt snus…

Arkivljud: …inom EG-länderna säger man att vi i EG måste stoppa det här innan det kommer in. Det är ju jättefarligt ju, det är ju barn som snusar.

Arkivljud: Visste du om att EG har förbjudit snus idag?

– Har de gjort det i dag alltså. Åh fy fan. Det blir till att bunkra då.

I EU är snus förbjudet. Men när Sverige gick med i unionen så fick vi ett särskilt undantag.

Arkivljud: …precis innan mötet var slut så kom EU:s julklapp. Svenskarna får fortsätta att snusa.

Svenska företag fick fortsätta tillverka och sälja snus – men inte till andra EU-länder.

Arkivljud: Sverige får ett permanent undantag till EU:s snusförbud.

Jonas Karlsson är sakkunnig på Tullverket och kan det här regelverket på sina fem fingrar.

– Det är förbjudet att föra ut snus från Sverige i kommersiellt syfte till ett annat EU-land. Sverige har ett undantag i ett direktiv då när vi anslöt oss till EU att få ha snus i Sverige. Men samtidigt så säger man att vi ska förhindra att snus förs ut till ett annat EU-land, i samma sak, säger Jonas Karlsson.

Hur funkar det här i praktiken då för svenska snustillverkare till exempel?

– Ja, det innebär alltså… de får inte föra ut snus kommersiellt till ett annat EU-land…det finns liksom ingenting…det finns en svensk förordning som säger att det är förbjudet punkt slut. Du får ta med dig för personligt bruk eller som gåva till en annan privatperson i det andra EU-landet, men inte kommersiellt.

Om man gör det här, vad skulle det kunna vara fråga om för brott då?

– Smugglingsbrott. Försök till smugglingsbrott. Om man nu kommersiellt för ut snus från landet.

Smuggling. Det låter hårt när det gäller någonting som många brukar här i Sverige…?

– Ja, men det finns ett förbud, det är ett förbud och då blir det smugglingsbrott. Man får inte exportera snus. Förordningen ger inga undantag. Den säger bara du får inte föra ut snus kommersiellt till ett annat EU-land. Punkt slut.

Om du har lust så kan vi gå in på den där hemsidan? Jag kan visa den.

Hemsidan

Vi har hittat en hemsida där det går att beställa GN Tobaccos produkter, som helt uppenbart är riktad till den europeiska marknaden.

På bilderna så ser det ut att vara precis samma snusdosor som säljs i Sverige. Här finns företagets vanligaste märken och på några av dosorna står det klart och tydligt ”snus”.

Men det första som dyker upp på hemsidan är en liten skylt, där man måste godkänna att man ska använda produkterna som tuggtobak.

By clicking OK you accept that you are going to use our products as chewing tobacco står det. Så man ska använda det som tuggtobak då.

– Precis. Och tuggtobak är okej.

Tuggtobak är okej.

– Ja.

Bolaget som står bakom hemsidan heter Odenssnus AB och det är ett välbekant namn som står som ägare. Gevorg Nalbandyan. Mannen bakom GN Tobacco. Enligt honom säljer de inte snus till EU via hemsidan, bara tuggtobak. Skillnaden är att de inte har malt tobaken, utan skurit den.

– Det som säljs i de andra länderna som inte tillåter snus, då tobaken strimlas, skärs precis som det står i skatte- och tullverkets föreskrifter, säger Gevorg Nalbandyan.

Så vad är det för varor som säljs? Vi testar att göra en beställning från hemsidan. Vi skickar efter ett paket med flera sorters dosor. Och vi ber att få leveransen till en adress i Nederländerna.

Tuggtobak tillåtet

EU har förbjudit snus. Men tuggtobak är tillåtet. Vad är skillnaden?

Elaine Edholm är museichef på Snus- och tändsticksmuseum på Skansen i Stockholm och expert på tobakens historia i Sverige.

– Vi byggde om museet 2016.

Här i ett kulturmärkt hus från 1800-talet finns mängder med exempel på den gamla skolans snus, cigaretter, cigarrer och tändstickor. Och museidockor föreställande människor som preparerar olika tobaksprodukter.

Elaine Edholm visar en kvinna som jobbar med tillverkning av gammaldags tuggtobak.

– Eller spunnen tobak som det hette förr i världen. Du ser att man får intrycket av att det är väldigt geggigt det hon håller på med.

– Så det är en speciellt sås som man preparerar bladen med, så det blir en deg till slut. Och sen så tvinnar man de här, eller spinner. Det är som…om du tänker att man gör garn. Det är samma princip. Så att du spinner och…och tar den här såsen och spinner och spinner och rullar och rullar och rullar tills du får liksom en väldigt, väldigt lång sträng, som kan vara flera, flera meter.

I en korg ligger det små nystan.

– Så här ser du dem lindade. Så då köpte man då kanske tre-fyra stycken sådana här, och så knipsade du av det du skulle ha och tuggade på det, berättar Elaine Edholm.

Så här ser alltså den klassiska tuggtobaken ut. Långa strängar av spunnen tobak, som sedan lindats ihop till små, bruna bollar.

– De ser ut som små bajskorvar faktiskt. De ser inte sådär jätteaptitliga ut, skrattar Elaine Edholm.

Men tuggtobak i dag kan vara något helt annat än den torra, hårda massan som 1800-talssvenskarna smaskade på.

Tobaksbolag försöker tillverka produkter som liknar snus, men som räknas som tuggtobak och därför får exporteras till EU. Likadana plastdosor, liknande små påsar med tobak i – men där tobaken istället för att vara mald till ett pulver är skuren i större bitar.

Det här är något som det talas mycket om i branschen. Det finns de som vill hitta ett sätt att kringgå det som de menar är ett löjligt förbud på en tobaksprodukt som är mindre farlig än cigaretter.

Ett av bolagen som försökt att få sina portionspåsar godkända som tuggtobak är GN Tobacco. Men Skatteverket och Tullverket har testat flera av deras produkter, bland annat en som exporterats till Tjeckien – och gjort bedömningen att det är snus, inte tuggtobak.

Gevorg Nalbandyan tycker att myndigheterna har fel. Han skickar oss ett dokument som visar på att danska myndigheter gjort en annan bedömning, och godkänt en av deras produkter som tuggtobak. Företaget ska också ha fått samma produkt godkänd i Tjeckien.

Paketet från Nederländerna

Vi har fått ett paket på posten, som har åkt hela vägen till Nederländerna och tillbaka till Sverige igen.

Tobaksvarorna som vi beställt från den där hemsidan, där GN Tobaccos produkter säljs till Europa. Vi testade att skicka den till ett annat EU-land, för att se vad som hände.

Här finns märkena Oden’s och Siberia. Likadana dosor som vi sett vid finska gränsen. Det ser ut precis som det som i svenska butiker säljs som snus. Vi har också skickat efter flera andra sorters dosor. På en av dem står det också att det är ”ett förstklassigt svenskt snus”.

– ”A Swedish Premium Snus”

Vi visar en av dosorna för Elaine Edholm på Snus- och tändsticksmuseum.

– Oj! Det ser ju som vanligt snus. Vad kan det vara i den här? Om du luktar.

– Kanske lite pelargon. Det ser ut som grovsnus. Pelargon, någonting blommigt. Men du har köpt det då som..?

Som tuggtobak. Eller det stod i alla fall att jag skulle lova att använda produkterna som tuggtobak.

– Du skulle lova, att använda det som tuggtobak?

Det är faktiskt andemeningen av det som står på hemsidan.

–”By clicking OK you accept that you are going to use our products as chewing tobacco.”

Gevorg Nalbandyan, som är ägare till både GN Tobacco och Odenssnus, säger att de bara säljer skuren tobak till EU – tuggtobak, inte snus.

Jag har en dosa här som kom på posten till Nederländerna och som det står Islay Whiskey Snus på. Men det är tuggtobak då, menar du?

– Står det snus, då är det snus. Står det inte snus, så är det inte snus, säger Gevorg Nalbandyan.

Men sen ändrar han sig. Även den här dosan, med texten ”a premium Swedish snus” är tuggtobak, menar han.

– Du vet, Islay Whiskey Snus, det är varumärke. Den har börjat sin frammarsch som Islay Whiskey Snus för flera år sedan. Förstår du? Men det vi skickar till EU-länderna är det som amerikanska bolag skickar som tuggtobak, förstår du? Skillnaden mellan snus och tuggtobak är att den är skuren, och den andra är malen. Det här har jag ju skrivit till dig.

Tullverket undersöker

Vi tar med dosorna till en person som sysslar professionellt med att just skilja på snus och tuggtobak. Anna Quakkelaar, nationell specialist på Tullverket, jobbar dagligen med att inspektera och kategorisera alla möjliga sorters varor, för att se till att Sverige efterlever EU:s regelverk.

 – Då kan jag titta på hur mycket skinka och ost det är på en pizza, jag kan titta på hur långa riskorn är, vi kan titta på om en hundmatskål är en hushållsartikel eller om det ska vara en annan vara av plast.

Känns som ett ganska härligt nördigt jobb…

– Det är väldigt nördigt…

Just regelverket kring snus och tuggtobak är lite komplicerat. Snus är förbjudet, men det finns egentligen ingen knivskarp definition på vad som skiljer snus från tuggtobak. Allt hänger på hur man tolkar ett stycke i EU:s gemensamma tullbestämmelser:

– Tuggtobak är strängar, stänger, remsor, tärningar eller kakor, som är behandlade för att tuggas, medan snus är pulver eller bitar som ska användas som snus, läser Annika Quakkelaar.

Eftersom Tullverket redan har testat och gett avslag på varor från GN Tobacco, så väljer vi den här gången att inte visa förpackningarna. Några av produkterna tycker Anna Quakkelaar är gränsfall. Det ser ut som vanligt portionssnus, men bitarna som ligger i påsarna är någon millimeter stora, och löses inte upp helt och hållet när de får vatten på sig. Om portionspåsarna är tillräckligt hållbara kanske det skulle kunna klassas som tuggtobak.

– Om det då är portionspåsen som ska räknas som att tobaken är behandlad för att tuggas på så måste den ju hålla. Det är ju en förutsättning. För att tugga på en tuggtobak som bara är i smulor och hamnar alla smulor i munnen. Då tycker inte jag att den är behandlad för att tuggas på.

Men det finns också det som mer uppenbart är snus.

– Det här som du har hällt upp här på tallriken. Är ju en klump utav tobak som man kan pressa ihop till en prilla. Jag antar att den här tobaken har legat löst i en snusdosa.

– Här kan man ju lösa upp lite utav tobaken i vatten. Just den här tobaken som är lös. Och då kan man ju se lite lättare…nu blev det här jättekladdigt…man ser ju att det är väldigt fina. Det är ju inga flagor utav tobak. Utan det är ju snarare så att tobaken är pulvriserad. Att det är väldigt, väldigt fina små korn. Men man ser inte att det är tobaksbitar i det här, utan det är mer som geggamoja, ett upplöst pulver.

Spontant, om du hade fått det här på ditt bord?

– Så hade jag bedömt det som en snus.

Tuggtobak säger företaget

Det här är en av produkterna som Odenssnus AB säljer till Europa. Gevorg Nalbandyan menar att Oden’s Extreme Lös, som det heter, visst kan vara tuggtobak. Att det liknar den tobaksvara med ursprung i Nordafrika som kallas för Makla och säljs i bland annat Belgien.

Men det är också tydligt att han vet om att bolaget verkar i en slags gråzon. Att de tar en risk. Det är inte säkert att Tullverket håller med dem om att det är tuggtobak som de exporterar. Och vad det gäller de här produkterna har de inte heller undersökt om de gör rätt.

– Vi har inte ansökt om att få godkänt att exportera de produkterna. Men du pratar om GN Tobacco och ställer frågor om andra bolag.

Men nu ställer jag frågor om Odenssnus AB…

– Men jag bara pratar med dig om GN Tobacco. Gäller det Odenssnus ska du prata med respektive personer som ansvarar för det. Det tillhör inte GN Tobacco-företaget.

Nej, men du är ju ägare till Odenssnus AB också.

– Ja, jag är ägare till Odenssnus AB, ja.

Du sitter i styrelsen för Odenssnus AB också.

– Jag sitter i styrelsen för Odenssnus AB, ja.

Varför kan jag inte ställa frågor till dig om Odenssnus AB då?

– Jag har i tre dagar försökt besvara dina frågor. Kanske med respekt till oss att vi har svarat på så många frågor. Och jag tror inte att vi har lust att ge dig någon mer intervju. Och ingen av oss mer kommer att ge någon intervju, avslutar Gevorg Nalbandyan.

Tullen får inte aktivt leta

Sverige har förbundit sig att se till att snus inte säljs till resten av EU. Och Odenssnus AB verkar i ett riskabelt gränsland när de exporterar produkter som svenska myndigheter inte har tittat på och gett grönt ljus till.

Det spelar ingen roll om varorna är godkända för försäljning i Danmark eller Tjeckien – om svenska myndigheter tycker att det är snus så riskerar den som för ut det att dömas för försök till smuggling, enligt Jonas Karlsson på Tullverket.

Men samtidigt har Tullverket väldigt begränsade möjligheter se till att den här regeln efterlevs. De får nämligen inte aktivt leta efter snus.

– Man har gjort någon miss i lagstiftningen här när man inte har lagt till det i inre gränslagen. Så att vi får alltså inte säga till vår personal att nu ska du gå på plan och stoppa bilar för att leta efter snus. Det får vi inte göra. Utan hittar vi snus när vi letar efter till exempel kulturföremål som är reglerat, narkotika eller skjutvapen. Då kan vi agera när vi har sett det. Men då har vi ju öppnat bilen av andra skäl, säger Jonas Karlsson.

– Då kan vi beslagta snuset och så blir det ett försök till smugglingsbrott.

Jag har tittat på ett företag som säljer snus på postorder. De har en hemsida på engelska riktad mot EU. Och man kan beställa snus därifrån. Hur skulle ni på Tullverket se på det här?

– Ja, det här gäller ju alltså…den som ser till att föra ut snuset…antingen man gör det själv, eller man ser till att det blir transporterat i strid mot lagstiftningen så kan vi ju agera men, det här är ju jättejättesvårt att hitta, det är i princip omöjligt att komma åt de här internetsajterna som säljer snus till ett annat EU-land.

Varför är det så svårt då, de finns ju där?

– Ja, men alltså vi får ju inte leta efter snus. Då får vi inte gå in på deras hemsida och leta efter snus som säljs till ett annat EU-land heller.

Det här låter nästan lite absurt?

– Ja, men så är den juridiska situationen, avslutar Jonas Karlsson.

Tullverket har svårt att agera.

Krävdes på moms och skatteböter

Men exporten till EU har lett till att företaget Odenssnus AB fått problem med skattemyndigheterna både i Sverige och i andra EU-länder. Skatteverket upptäckte nyligen att bolaget sålt sina produkter till EU utan att betala moms vare sig i Sverige eller någon annanstans. Odenssnus AB krävdes på över 15 miljoner i moms och skatteböter.

Gevorg Nalbandyan vill inte bli intervjuad om det här per telefon, utan svarar i ett mail att det varit svårt för dem att registrera sig för att betala moms i andra EU-länder, bland annat för att allt måste översättas till de olika ländernas språk. Och att vissa länder kör digitalt och andra i pappersformat.

Och – tillägger han – trots att de nu betalat pengarna till svenska Skatteverket så krävs de nu på moms också utomlands.

Det är inte första gången som Gevorg Nalbandyans bolag hamnar under luppen hos Skatteverket.

Om det hör du i nästa avsnitt. Och så om ryska snusare och den där TV-kanalen som jag nämnde i början.