Moderaterna stoppar pengar och alkohol efter misstänkt våldtäkt

1:40 min

Efter att en kvinna anmält att hon hade blivit våldtagen under Moderata ungdomdförbundets konferens i Vänersborg i helgen, stoppar nu Moderaterna tillfälligt alkohol, övernattningar och utbetalningar till sina fem ungdomsdistrikt.

– Vi måste ha tid att säkerställa att sådana här händelser inte inträffar, säger Erik Lindqvist ombudsman för moderata ungdomsförbundet i Västra Götaland till P4 Väst.

Dessutom fryser moderpartiet alla konferensbidrag till MUF-avdelningarna i Västra Götaland, det var GT först med att berätta.

– Det gäller tills vi kan säkerställa att föräldrar kan skicka sina ungdomar på våra träffar utan att de ska behöva vara i närheten av det här problemet. Om det blir ett eller fem år har mindre betydelse, säger Johan Abrahamsson, vice ordförande i moderaternas förbundsstyrelse i Västra Götaland.

Det var tidigt på morgonen söndagen den 4 november som polisen larmades till det hotell där tre distrikt för moderaterna i Västra Götaland hållit sin vinterkonferens. En ung moderat greps snart, misstänkt för att ha våldtagit en kvinnlig partikamrat.

Hon har erbjudits samtalsstöd med terapeut och liknande, säger Erik Lindqvist.

Den unga mannen begärdes under tisdagen häktad av åklagare Daniel Veivo Pettersson.

– I nuläget vill jag inte uttala mig närmare om utredningen, säger han.

Partiet har nu startat ett uteslutningsärende mot mannen och under tiden utredningen pågår får han inte vara med på partiets träffar och aktiviteter. Om han döms tänker MUF utesluta honom direkt.

– Den här typen av personer hör inte hemma i vår organisation, säger Erik Lindqvist.

Den misstänkta mannen förnekar brott.