Virtuella bojar ska hjälpa analoga båtar

2:12 min

Sedan en tid tillbaka testas i Sverige en ny typ av sjömärken, nämligen virtuella bojar. De finns bara i de digitala sjökorten ombord på fartyg och båtar.

Hör mer i Vetandets värld.

Johan Winell, bygg- och teknikchef på Sjöfartsverket, förklarar mer vad det handlar om. 

– En virtuell boj finns inte i verkligheten. Däremot kan man sända ut ett geografiskt läge som dyker upp i de digitala sjökorten ombord. Så det funkar i princip som en boj, men när man väl kommer fram finns det ingen boj där.

Och att slippa lägga ut bojar eller prickar i den fysiska verkligheten kan vara mycket användbart. Det säger systemingenjören Kjell Johansson på Sjöfartsverket som utvecklar de virtuella bojarna.

– Ja, framför allt vid till exempel haverier eller vrak. När det handlar om att snabbt få ut information som alla i närområdet ser, säger han.

Och även under issäsongen i norr har Sjöfartsverket börjat använda virtuella bojar

– I Kvarken, mellan Sverige och Finland, så tar man in bojarna på vintern för att de dras ner under isen och då lägger man ut virtuella symboler i stället, säger Kjell Johansson.

Och skulle man då i teorin kunna ersätta alla tiotusentals sjömärken som idag finns i svenska vatten, med virtuella bojar?

– Tekniskt sett ja, framför allt sådana som ligger långt borta. Men sedan vill man gärna ha vanliga sjömärken också, för att man ser dem fysiskt.

Men systemet med virtuella bojar är fortfarande under utveckling och sårbarheten måste minska, menar teknikchefen Johan Winell.

– Som det är i dag så positionerar sig båtarna med satellitpositioneringssystem som är lättstörda. Så Sjöfartsverket utvecklar nu ett annat kompletterande system som bygger på marksignaler, vilka inte alls är lika lättstörda. Det är väldigt intressant eftersom med dessa två system så har man ju en redundans, vilket öppnar för en förenkling av utmärkningen, säger han.