Hultqvist om försvarets budgethål: Haft det på känn

2:06 min

Försvarsmakten följer inte regelverket för hur statliga investeringar ska budgeteras, enligt en rapport från Ekonomistyrningsverket.

Enligt rapporten behöver försvarsbudgeten höjas med 24 miljarder kronor mer än vad försvaret begärt om ekonomin ska gå ihop fram till 2025.

– Jag har haft det på känn, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag är inte förvånad över att man kommer fram till den här typen av slutsatser. Jag har haft på känn att det finns den här typen av problematik, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarsmakten har redan begärt 64 miljarder mer fram till 2025 men det behövs alltså ytterligare 24 miljarder enligt ESV. Orsaken är att Försvarsmakten planerar in köp av för mycket utrustning och för omfattande underhåll i sitt budgetunderlag.

Regeringen har begärt en genomgång av hur Försvarsmakten hanterar ekonomi och budget och Peter Hultqvist är positiv till den här första delrapporten.

– Det är viktigt och bra att man får upp problemen till ytan, för annars kan man aldrig åtgärda dem.

Och Peter Hultqvist tror inte att det räcker med att ge försvaret mer pengar för att lösa problemen.

– Det är väldigt mycket pengar och jag tror inte bara att det är ekonomi som är lösningen utan jag tror också att förändringar i vissa styrningsmoment kan vara nödvändiga.

Överbefälhavare Micael Bydén tonar ner försvarets problem med att styra sin ekonomi.

– Vi håller anslagen, så ur det perspektivet så känner jag mig trygg.

Ekot berättade på måndagen att försvarspolitiker är oroade över att det i och med övergångsbudgeten dröjer innan Försvarsmakten får veta hur mycket mer pengar den får nästa år.

Micael Bydén är också oroad.

– Det här är bekymmersamt. Det kommer att innebära reducerad övningsverksamhet, vi får reduktioner i repetitionsutbildning och i krigsförbandsövningar. Vi får reduktioner i materielsystem, i investeringsplaner och så vidare, säger Micael Bydén.