Kvinna framför datorer.
1 av 3
Halas, änka, 37 år vill stanna i Jordanien. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Kvinna blir intervjuad av en annan kvinna
2 av 3
Eman Abdulkarem har lärt sig sy - och funderar på att återvända till Syrien.
Kvinna med mikrofon.
3 av 3
Migrationskorrespondent Alice Petrén. Foto: Sveriges Radio.

Många syriska flyktingar stannar i Jordanien

2:27 min

För två veckor sedan öppnades gränsen mellan Jordanien och Syrien. En del av den närmare miljonen syriska flyktingar i Jordanien överväger nu möjligheten att återvända, medan andra är mycket tveksamma.

– Jag kommer att stanna i Jordanien, säger Halas som är 37 år och änka. Hon har glittrig ögonskugga och perfekt make-up där hon sitter i ett datorrum med andra kvinnor och lär sig ett ordbehandlingsprogram. Detta är flyktinglägret Zataari. Hon lever här med styvdöttrar och egna barn men maken försvann i kriget. Här känner hon sig trygg.

– Mina jobbchanser är betydligt bättre här i Jordanien än i Syrien, säger hon.

Många syriska flyktingar har hunnit rota sig under sina fem-sex-sju år här.

Igår vid gränsen till Syrien berättade en man, som inte ville säga sitt namn, att uppemot fyra tusen bilar hade kört över gränsen in i Syrien de första dygnen efter att gränsen öppnats, men att några också kommit tillbaka chockade över den massiva förstörelsen på andra sidan.

Den unga änkan Halas är utbildad både för att kunna jobba på en skönhetssalong och har snart datorkunskap. Hon stannar.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppger att ingen ännu återvänt och från FN-håll förnekar man också att någon ska ha tvingats tillbaka. Från Libanon däremot har syrier åkt hemåt igen och sammantaget för regionen har 17 000 återvänt i år enligt FN.

Eman Abdulkarem var hemmafru i Syrien, men arbetar nu på en textilfabrik utanför lägret Zataari. Kanske är det en färdighet som hon kan ta med sig hem för hon är däremot mer öppen för att det kanske blir så
- Inshallah – om Gud så vill, säger hon-

Den allmänna bedömningen är att många syriska flyktingar sannolikt kommer att stanna i Jordanien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista