Solna, nyanlända, Bredkilsbacken
Foto: Besir Kavak/Sveriges Radio

Polisen har plockat ned tältlägret i Solna

1:00 min

På onsdagsmorgonen tog polisen ned de tält som en grupp flyktingar ställt upp utanför sina tidigare bostäder i Solna.

Sedan i slutet av förra veckan har en grupp flyktingar bott i tältstaden. Den restes i protest mot att Solna kommun inte tillåter de att bo kvar i de lägenheter de bott i två år. 

Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna kommun, säger till P4 Stockholm att anledningen till avhysningen är att det råder campingförbud i Solna stad. 

Enligt Rasmus Sandsten var ett uppsökarteam från kommunens socialförvaltning på plats vid tälten i måndags. 

-Vi ville vara tydliga med vilket stöd dom här personerna kan få vid akut hemlöshet, säger han till P4 Stockholm. 

Händelsen har rört upp starka känslor men det har även ifrågasatts huruvida någon verkligen bott i tälten.

Studio Etts reporter Besir Kavak har besökt tältlägret och fick intrycket att det var osannolikt att människor faktiskt sov i tälten.

Ett bostadspolitiskt bostadsnätverk som heter Ort till ort hjälpte till med att skicka ut ett pressmeddelande angående upprättandet av tältlägret. Sara är aktiv inom nätverket och säger till Studio Ett att det definitivt har bott människor i tälten.

– Det har absolut bott människor i tälten. Vi har varit där mycket, vissa av oss varje dag. Det har inletts en hatkampanj grundat på spekulationer mot de här människorna, säger Sara. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista