Elitklubbarna vill utöka damallsvenskan

3:50 min

En klar majoritet av klubbarna i de två högsta serierna vill utöka antalet lag i damallsvenskan.

När Radiosporten ställde frågan till ledare hos de 26 klubbarna svarade 18 ja, och bara två sa nej. 

Och bland klubbarna som är mer osäkra lutar de flesta mer åt ja än åt nej. Bland de klubbarna är man dock osäkra på huruvida det finns tillräckligt med kvalitet för att ha fler lag i högsta serien.

Bland klubbarna som är positiva lyfter man främst två fördelar:

  • Fler matcher. 
  • Bra för svensk fotboll om fler unga, svenska spelare får spela på högsta nivå.

Bland klubbarna som är negativa oroar man sig främst över två nackdelar: 

  • Brist på kvalitet i lag 13 och 14. 
  • Ekonomin. Fler bortamatcher kostar för klubbarna. 

Men de positiva klubbarna är alltså fler än de negativa. Och en förändring kan vara på gång. Linda Wijkström, generalsekreterare för elitklubbarnas intresseorganisation EFD, berättar att frågan kom upp på en tränarkonferens i våras, och att den nu ska tas upp på en ordförandekonferens nästa vecka.

– Ger klubbarna oss det uppdraget kommer vi naturligtvis att lägga fram förslaget till svenska fotbollförbundet att tillsätta en serieöversyn, säger Wijkström till Radiosporten och fortsätter: 

– Är det en stark majoritet som är tydlig med att vi ska börja sondera så gör vi det. Sen hur många procent det ska vara... det är klart att det ska vara en tydlig majoritet som verkligen vill att vi ska lägga tid och resurser på att ta frågan vidare. 

En utökning av damallsvenskan skulle mest troligt kunna genomföras tidigast 2021.  

Ett beslut om utökning tas nämligen på fotbollförbundets representantskapsmöte, som hålls i november varje år. Så om ett förslag läggs fram på mötet nästa år, 2019, och där godkänns, skulle det under säsongen 2020 förmodligen kunna spelas om uppflyttning från elitettan till en större damallsvenska. Och därefter hade man haft en större damallsvenska på plats till säsongen 2021. 

Vill du ha en utökning av damallsvenskan?

Ja: 18.
Nej: 2.
Tveksam/ingen åsikt: 6.