Fuskare på högskoleprovet ställs inför rätta

2:23 min

Under torsdagen inleds rättegången om det omfattande fusk med högskoleprovet som avslöjades i Norrköping i våras där provdeltagare fått rätt svar på frågor levererade i en hörsnäcka under provet.

Fusket har gjorts möjligt med en avancerad teknisk utrustning som provdeltagare kunde köpa hem.

– Kundens utrustning bestod av en modifierad mobiltelefon, ett magnetiskt halsband samt en mycket liten magnet som har fungerat som en hörsnäcka när man lägger i den i örat, berättar Björn Norgren som är polisens utredare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

Kunderna ska ha kontaktat HP-hjälpen som verksamheten heter via mejl och beställt hem en så kallad fuskutrustning. Samtidigt har de valt hur bra man vill prestera på högskoleprovet.

För att få ett resultat på 1.4 skulle det vid vårterminens provtillfälle i år ha kostat 59 000 kronor och för högsta poäng, 2.0, 170 000 kronor.

På själva provdagen ska provdelarna ha läckts ut till en person som ska ha fotat av formulären och skickat dem vidare till en sambandscentral. Rätt svar togs fram som ska sen ha förmedlades under pågående prov via en mobiltelefon till en hörsnäcka till dem som köpt tjänsten. 

Tre män, 21, 23 och 26 år ses som huvudpersoner bakom fusket och ställs nu inför rätta för ett antal åtalspunkter berättar kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, Anna Lander.

– Det är för medhjälp till osann försäkran vid hundra tillfällen, grovt skattebrott, skattebrott, grovt bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. 26-åringen åtalas även för övergrepp i rättsak.

Ekot har varit i kontakt med de tre männens advokater som inte vill kommentera åtalet innan rättegången startar och försvaret har hållit sin sakframställan.

Ytterligare fem personer är åtalade för att på olika sätt medverkat så att verksamheten har gått runt.

23 personer åtalats för att misstänkts ha fuskat vid provtillfällen.

Enligt åklagare Anna Lander ska verksamheten ha omsatt 12,7 miljoner kronor mellan 2015 och 2017 och hon ser ytterst allvarligt på det som hänt.

– Dels är det en verksamhet som inte har beskattats och det påverkar ju också antagningssystemet på högskolan, säger Anna Lander.

Rättegången beräknas pågå under 19 dagar.