Unga män mer negativa till samtyckeslagen

2:13 min

Åsikterna om den nya samtyckeslagen, och vad som är ett tecken på samtycke, går isär.

– 33 procent av unga män tycker att lägger man sig naken med någon så är det ett samtycke, säger Annika Öster, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten.

Brottsoffermyndigheten inleder nu en utbildningskampanj för unga om den nya sexualbrottslagen, som kräver samtycke vid sex.

Inför kampanjen gjorde myndigheten en Sifo-undersökning som visar att majoriteten av 18-25-åringar är positiva till den nya lagen. Men uppfattningen om vad som räknas som samtycke går isär.

90 procent av de tillfrågade unga kvinnorna är positivt inställda till lagen. Motsvarande siffra hos unga män är 62 procent.

– Medan 22 procent av männen är negativa. Det ger en indikation på att det är unga män i storstäderna som är mest negativa, säger Annika Öster, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten.

– 17 procent av killarna tyckte att är man ihop så räcker det, det är bara nio procent av tjejerna som tycker det, säger Annika Öster.

Sifo frågade om det är samtycke att följa med någon hem på kvällen. Då svarade 17 procent av killarna att det är ett samtycke men bara 7 procent av tjejerna tyckte det.

– Hela 33 procent av killarna tyckte också att lägger man sig naken med någon så är det ett samtycke och den uppfattningen delar inte tjejerna, där är det 16 procent. Det finns en skillnad i attityder utifrån den här undersökningen som vi har gjort, säger Annika Öster.

Ingen av de situationerna är samtycke i lagens mening.

Utbildningskampanjen som Brottsoffermyndigheten nu har dragit igång heter ”Av fri vilja” och innehåller förutom information till allmänheten ett utbildningsmaterial som ska rikta sig till skolan med en kopplad lärarhandledning, för att frågan ska diskuteras redan på högstadienivå.

Den nya sexualbrottslagen, som kräver samtycke vid sex, trädde i kraft i somras och har hittills lett till fler fällande domar för våldtäkt och strängare straff för de brott som även tidigare räknades som våldtäkt, det visar en genomgång av 20 tingsrättsdomar som Ekot gjort.