Fördyringar på 36,7 miljoner – troligen mer att vänta

1:45 min

Minst 36,7 miljoner extra behövs för att komma vidare med Skellefteå kommuns projekt att flytta och samla en rad kommunala verksamheter.

Det är inte första gången som det blir fördyringar i projektet tidigare har det handlat om oförutsedda saneringar och till viss del utrustning som man i tidigt skede insåg att man behövde mer pengar till.

– Det kommer att bli kraftiga fördyringar det vet vi redan nu och det här tillskottet kommer att räcka fram till årsskiftet, det vet vi med säkerhet, det kanske räcker längre. Men vi kan inte stoppa just nu och därför behöver vi den här utökningen, berättar Åsa Andersson tf. vd Skellefteå industrihus.

Projektet som heter Fabriken, som inte ska förväxlas med planerna på en batterifabrik, handlar om att flytta bland annat bussbolaget, räddningstjänsten och delar av samhällsbyggnadsförvaltningen.

Projektet överskrider nu efter senaste fördyringen nu 400 miljoner kronor. En utredning pågår om varför projektet blivit så mycket dyrare en utredning som först var tänkt att ta under en månad men som inte kommer att bli klar förrän till årsskiftet.