Uigurer pressas att samla information åt Kina

2:31 min

Personer från den muslimska minoritetsgruppen uigurer som lever i Sverige vittnar om hur de hotas och kontrolleras av den kinesiska regimen.

– De sa att jag måste samla information om uigurer som bor i Sverige, säger Yusuf.

Ekots granskning visar också att personer som säger sig företräda den kinesiska säkerhetstjänsten försöker värva uigurer i Sverige som informatörer – ofta med inslag av hot och utpressning. Yosef är en av de uigurer som blivit kontaktad.

– De presenterade sig som säkerhetspolisen från Kina, och de vill prata med mig angående min son, säger Yosef.

Yosef berättar att hans son i Xinjiang i Kina blev inspärrad i ett så kallat omskolningsläger i våras. Bara några dagar efter att sonen förts bort blev Yosef uppringd här i Sverige. Mannen i telefonen sa, enligt Yosef, om du vill att din son ska släppas fri så måste du samarbeta med oss.

– De sa att jag måste samla information om uigurer som bor i Sverige, om organisationer som finns i Sverige, om de har planerat att göra någon demonstration i landet. Då måste jag berätta det för dem, säger Yosef.

Flera uigurer i Sverige berättar precis som Yosef att de blivit uppringda av personer som säger sig företräda den kinesiska säkerhetstjänsten.

Ekot har också tagit del av inspelade telefonsamtal, sms-konversationer och mejl där uigurer uppmanas att lämna uppgifter om andra uigurer i Sverige. Det finns alltid ett hot i bakgrunden, att något ska hända deras släktingar i hemlandet om de inte samarbetar.

Uigurer i Sverige berättar också om hur de övervakas på andra sätt.

Jag träffar Fatima som säger att polisen i Kina har koll på när hon demonstrerar.

– Polisen i Xinjiang har visat bilder på mig för min mamma som bor där, säger Fatima. Polisen säger, titta vad ditt barn håller på med, hon ska sluta upp med det, säger Fatima.
 
Daniel Stenling är chef för säkerhetspolisens kontraspionage. Han kan inte kommentera Fatima eller Yosefs enskilda fall. Men säkerhetspolisen ser allvarligt på den här sortens uppgifter, uppger han.
 
– De här brottet riskerar ju att göra så att de som drabbas av det inte vågar utöva de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna vi har här i Sverige, säger Daniel Stenling.

Mats Ljungqvist är åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han kan inte kommentera Ali och de andras enskilda fall, även han menar att flyktingspionage är ett allvarligt brott.

– Att människor som kommer hit i förvissning om att de nu är i säkerhet, och så visar det sig att staten bedriver en verksamhet på vårt territorium dessutom. Det är naturligtvis jätteallvarligt, säger Mats Ljungqvist.

Flera av uigurer vågar inte anmäla det de är med om till polis eller säkerhetspolis.

Mats Ljungqvist förstår deras rädsla, men tycker ändå att de ska anmäla.

– Det blir inte bättre att låta de här säkerhetstjänsterna få fortsätta. 

Ekot har sökt Kinas ambassad för en kommentar. I ett mejl skriver de sent på fredagen att Kina ser frågan om uigurer är en intern angelägenhet.

"Xinjiang-related issues are internal affairs of China. The Chinese side
firmly opposes other countries using Xinjiang-related issues to
interfere in China’s internal affairs. It is hoped that some Swedish
forces, media and individuals will respect facts, cast away their bias,
look at the development of China’s Xinjiang fairly and objectively, and
stop hyping up relevant issues", skriver talespersonen för Kinas ambassad.

Yosef och Fatima heter egentligen något annat, och det är inte deras röster ni hör.

Kinas ambassadör i Sverige förnekar att man ägnar sig åt flyktingspionage.