Nobelprisbelönad upptäckt kritiseras

2:11 min

Forskare i Danmark riktar kritik mot den nobelprisbelönade upptäckten av gravitationsvågor, och menar att fyndet inte har analyserats rätt.

Med två extremt känsliga anläggningar i USA kunde forskarkonsortiet LIGO, för tre år sedan, se vågor i rumtiden. Ett skvalp från när två svarta hål kolliderade för 1,3 miljarder år sedan.

För att få fram signalen filtrerar forskarna bort mängder av brus, som också skapats av de känsliga instrumenten.

Den danska forskargruppen, som är kritiska mot resultaten, har i två år arbetat med en alternativ metod för att analysera data från LIGO. Och de hittar ingen trovärdig signal, säger Andrew Jacksson, professor emeritus i fysik vid Niels Bohr institutet.

– Vi har de senaste åren blivit allt mer övertygade om att de faktiskt inte har hittat någon trovärdig signal, säger han.

I ett mail till Vetenskapsradion skriver LIGO:s talesperson David Shoemaker att den danska gruppen har missat flera viktiga steg i sin analys. Men samtidigt meddelar han att LIGO nu ska lägga mer vikt vid att beskriva metoden, så att fler forskargrupper ska kunna granska resultatet.

Vetenskapsradion har kontaktat flera forskare inom astronomi och fysik och alla är övertygade om att LIGO har hittat gravitationsvågor, och att kritikerna har fel.

Gunnar Ingelman, professor i subatomär fysik vid Uppsala universitet och sekreterare i Nobelkommittén för fysik, säger att det är bra att LIGO tydligare visar hur de arbetar.

– Det är vetenskapens väsen. Uppstår det tvivel, ska man reda ut det. Det är därför man ska ta sådan kritik på allvar och utreda den i detalj, säger han.