”De skulle lära mig hur man övervakar och bevakar människor”

18 min
  • Uigurer som lever i Sverige vittnar om den politiska kontroll de utsätts för – och hur de hotas och kontrolleras av den kinesiska regimen.
  • Personer som säger sig företräda den kinesiska säkerhetstjänsten försöker också att värva uigurer i Sverige som informatörer, ofta med inslag av hot och utpressning
  • Hör reportage av Randi Mossige-Norheim och Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Stockholms Universitet.

Yosef är en av de uigurer som blivit kontaktad.

De presenterade sig som säkerhetspolisen från Kina och ville prata med mig angående min son, säger Yosef.

I våras blev Yosefs son i Xingjiang i Kina inspärrad i ett så kallat omskolningsläger.

Om du vill att din son ska släppas fri, och att han ska fortsätta vara frisk, måste du samarbeta med oss, sa mannen som ringde, berättar Yosef.

Jag har pratat med flera uigurer i Sverige som, precis som Yosef, blivit uppringda av personer som säger sig företräda den kinesiska säkerhetstjänsten. Jag har tagit del av inspelade telefonsamtal, sms-konversationer och mail där uigurer uppmanas att lämna uppgifter om andra uigurer i Sverige. Det finns alltid ett hot i bakgrunden, att något ska hända deras släktingar i hemlandet om de inte samarbetar.

Uigurer i Sverige berättar också om hur de övervakas på andra sätt.

Jag träffar Fatima, som säger att polisen i Kina har koll på när hon demonstrerar.

– Polisen i Xinjiang har visat bilder på mig för min mamma i Kina, säger Fatima. Polisen sa, titta vad ditt barn håller på med, hon ska sluta upp med det.

Mats Ljungqvist är åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han kan inte kommentera Fatima och de andra enskilda fallen. Men flyktingspionage, säger han, är ett allvarligt brott.

Att människor som kommer hit i förvissning om att de nu är i säkerhet, och så visar det sig att staten bedriver en verksamhet på vårt territorium dessutom, där de absolut inte har rätt att agera på det här sättet, och via sina tentakler tar sig in i vårt land. Det är naturligtvis jätteallvarligt, säger Mats Ljungqvist.

Fatima och Yosef heter egentligen något annat och vi har bytt ut deras röster.

Kinas ambassadör i Sverige säger att Kina inte ägnar sig åt flyktingspionage