Samiskt kulturarv inom film skapas

Nu ska all film och tv-produktion i Sverige som skildrar samer och samisk kultur kartläggas i projektform.

Statsvetaren Ulf Mörkenstam ingår i projektet genom sin arbetsplats, Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet och han är entusiastisk över projektet.

- Det är fantastiskt spännande! Det känns väldigt viktigt att skapa den här databasen för framtiden och att samerna kan återta sin egen samiska visuella historia. Jag tror också att projektet kan öka kunskapen om samer i det svenska samhället, säger Ulf Mörkenstam.

Projektet ”Samisk audiovisuell samling – filmer och teveprogram i arkiv och på webb” har som syfte att skapa en infrastruktur för det samiska audiovisuella kulturarvet, som en del det svenska kulturarvet. Projektet har beviljats över 13 miljoner kronor av Vetenskapsrådet och ska pågå åren 2019-2021. Initiativtagare till projektet är Kungliga Biblioteket och övriga institutioner som är inblandade i projektet är Vaartoe - Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet och Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, Sametinget, Ájtte och Svenska Filminstitutet. Projektledare är Patrik Lantto på Vaartoe och 10-14 personer kommer att vara involverad i projektet mellan fem till femton procents tjänst. 1 januari 2019 drar projektet igång.

För att få en överblick av vad som finns i filmväg som berör samer ska projektet inventera filmer och tv-program som finns utspridda överallt, även hos privata aktörer. Meningen är att så småningom upprätta en sökbar digital deldatabas som ska finnas tillgänglig för forskare. Tanken är också att vissa delar av materialet ska finnas tillgänglig för allmänheten via filmarkivet och SVT:s Öppet arkiv.

En viktig och övergripande frågeställning är hur man ska kunna skapa ett samiskt kulturarv när en stor del av materialet är skapat av aktörer från majoritetssamhället, menar Mörkenstam.

- Många frågor väcks när man tittar närmare på det, det handlar också om rättigheter till bildmaterial. En plan måste läggas upp med etiska riktlinjer, det här måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt, säger Ulf Mörkenstam.

Meningen är att projektsamarbetet mellan de olika institutionerna ska bana väg för ny forskning inom olika akademiska ämnen i aktuella frågor, till exempel hur naturresurserna används inom de samiska området.

- Jag är väldigt entusiastisk. Det här projektet kommer breddas på ett helt annat sätt än på en vanlig, renodlad akademisk institution, avslutar Ulf Mörkenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio