Inga statliga jobb till Kiruna i budget

1:44 min

Regeringen har lovat ungefär 120 nya statliga jobb i Kiruna som kompensation för att Radiotjänst läggs ned – men i den planerade övergångsbudgeten får Kiruna inga pengar till det, enligt Ekots källor.

På torsdag presenterar finansminister Magdalena Andersson en övergångsbudget för 2019 – om det inte finns någon ny regering på plats. Det kommer att handla om en "avskalad budget utan partipolitisk inriktning", sade hon vid en pressträff förra veckan.

Enligt vad Ekot erfar avsätts alltså inga pengar till de ungefär 120 nya statliga jobb som regeringen har utlovat i Kiruna.

Det var i somras som de ansvariga statsråden Ardalan Shekarabi och Peter Eriksson berättade att ytterligare arbetstillfällen vid Lantmäteriet, Skatteverket och Statens servicecenter ska kompensera nedläggningen av Radiotjänst, som är Kirunas tredje största arbetsgivare.

Regeringens budgetpartner Vänsterpartiet har, enligt Ekots källor, drivit på för att ersättningsjobben ska finnas med i en eventuell budget från övergångsregeringen, men finansdepartementet säger i nuläget nej.

Kristina Zakrisson, som är Socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna, har inte fått något förhandsbesked om hur det blir med ersättningsjobben, och hon hoppas fortfarande att de ska finnas med.

– Hoppet är det sista som överger en. Det är klart att jag fortfarande hoppas att man från bägge blocken ska säga "Det här är en stor och viktig fråga, vi är helt överens, den är neutral. vi kan absolut ha med den i en övergångsbudget".

När en ny regering väl tillträder, så kan den lägga en utförlig ändringsbudget med egna politiska förslag. Övergångsbudgeten kan därför bli kortlivad.