Förvärrad flyktingsituation mellan Angola och Kongo-Kinshasa

7:23 min
  • Över 300 000 har på kort tid tvingats ut ur Angola, ofta med brutala metoder, norrut till Kongo-Kinshasa.
  • FN:s människorättschef, Michelle Bachelet, fördömer det hon kallar "grava brott mot mänskliga rättigheter" och säger i ett uttalande att flera har dödats av angolanska säkerhetsstyrkor.
  • Hör reportage av vår utrikesreporter, Richard Myrenberg, som har varit vid gränsen mellan Angola och Kongo-Kinshasa.

Om man inte vill spendera dagar på dåliga vägar, så är det enda rimliga sättet att ta sig till gränsområdet Kamako i södra Kongo-Kinshasa med FN-helikopter.

Chefen för FN i den här delen av Kongo heter Essoh Essis. I en skakig pakistansk FN-Jeep är han här för att skapa sig en bild av läget.
 
– Allt började mycket plötsligt i oktober. Tiotusentals kongoleser som bott både illegalt och legalt i norra Angola tvingades plötsligt bort från sina hem norrut till kongolesiska gränsen. Vilket kom som en överrsaksning för de flesta, inklusive FN. Men nu börjar vi få olika aktörer och åtgärder på plats, säger han. 
 
– Som du såg, så hade vi med oss en del hjälpkit i helikoptern till gravida kvinnor. Andra organisationer är på plats för att bidra med livsmedel och bygga latriner.

Men varför tvingar nu Angola bort hundratusentals kongoleser, varav många bott där i decennier?
 
– Den mest trovärdiga förklaringen vi fått från angolanerna är att de velat strukturera om den viktiga diamantutvinning i området. De har beslutat att driva bort de som grävt efter diamanter för hand, säger han.

Den här delen av Kongo, Kasai, är en av landets fattigaste i ett redan fattigt land. Genom åren har tiotusentals kongoleser tagit sig över till Angola för att söka lyckan i diamantgruvorna.

Men för de flesta har det varit en besvikelse och ett liv fyllt av hårt arbete utan att ge några större inkomster.

Precis vid gränsstationen ser vi den angolanska flaggan fladdra ett trettiotal meter bort bakom staket och grindar. Ett jämt flöde av människor kommer med sina få tillhörigheter och en lätt förvirring i blicken in hit till Kongo.

23-årige Zaibéa var en av de som grävde efter diamanter och som nu står här utan någonting.
 
– Jag grävde efter diamanter där. Men det var hårt, jag led verkligen. Och nu har jag ingenting, säger han. Jag börjar nästan gråta när jag måste prata om det. 
 
– När angolanska polisen kom så tvingade de bort mig. Jag har papper och ett konto på banken med mina besparingar, men de tog allt. Nu står jag här helt utblottad. Jag hoppas att regeringen i Kongo kan hjälpa mig för jag har ingenting, säger han.

Men den kongolesiska regeringen saknar resurser att göra så mycket. Tiotusentals sover nu i kyrkor, i skolor eller under bar himmel. Många barn och kvinnor riskerar att utsättas för sexuella övergrepp i det kaotiska läget.

Vid gränsgrinden kommer 25-åriga Rebecka vandrande. Hon bär på en stor plasttunna med allt det hon fick med sig från Angola. På ryggen bär hon sin systers lilla bebis. Själv är hon gravid med sitt första barn.
 
– Jag tvingades fly nu på morgonen när angolanerna kom, säger hon. 
 
– De använde våld och konfiskerade mitt hem, de tog allt jag äger.

I Angola sålde hon saker på marknaden, men de tog allt det med, säger hon. Nu står jag här och har ingenting.

Jag frågar vad hon känner nu. Är hon rädd?

– Ja, jag vet inte vad jag ska göra, jag vet inte vad jag ska ta vägen. Jag är rädd, säger 25-åriga Rebecka.

Enligt flera rapporter har angolanska polisen använt mycket hårda metoder för att driva ut de som ses som illegala utlänningar, minst sex personer uppges ha dödats, troligen är det fler. Många med angolanskt medborgarskap och helt legala kongoleser har också drivits bort brutalt i tumultet.

Christian Mabedi som arbetar för den kongolesiska hjälporganisationen Batide säger att familjer har splittrats vilket lett till att vuxna kommer utan sina barn och att många barn kommer hit utan sina föräldrar. 
 
– När de grips i Angola tillåts inte kongoleserna bege sig hem för att hämta sina barn eller tillhörigheter, utan förs direkt till gränsen. Detta trots att många säger att de har familj och barn kvar, säger han.

Christian Mabedi bekräftar att angolanerna använt sig av våld för att driva bort människor. Kongoleserna spåras upp och jagas iväg av angolanska polisen. Det finns de som har skottskador och vi har även exempel på folk som har dödats, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista