Trump slopar asylrätten – anses strida mot lagen

1:32 min

I USA har president Trump undertecknat ett redan kritiserat tillkännagivande om att inte bevilja asyl till personer som tar sig in i USA olagligt.

Beslutet gäller i tre månader, men det kan förlängas. 

– Vi behöver folk utifrån men de måste komma in lagligt och de måste ha meriter, sa president Donald Trump till reportrar strax efter att han skrivit under tillkännagivandet om att ta bort rätten att söka asyl för personer som kommit till USA olagligt över gränsen från Mexiko.

Trump använder sig härmed av befogenheter som han har om frågan gäller rikets säkerhet. Migranter kan fortfarande söka asyl vid gränsövergångarna, men köerna där är långa och redan idag ombeds sökanden att återkomma senare, enligt flera nyhetsbyråer.

Beslutet har fått kritik eftersom det anses strida mot amerikansk lag som ger personer rätt att söka asyl även om man inte befinner sig vid en gräns.

Flera människorättsorganisationer beklagar beslutet och FN:s flyktingorgan UNHCR säger att man nu bett sina juridiska experter titta på Trumps nya direktiv.

Beskedet kommer som ett led i en rad åtgärder från Vita huset avsedda att begränsa olaglig invandring, något som också varit en viktig valfråga för republikanerna i mellanårsvalet nyligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista