Nya ledare ska utses i östra Ukraina

2:30 min

I krigets östra Ukraina ska det i de självutnämnda republikerna Donetsk och Luhansk, som inte är internationellt erkända, i dag hållas mycket ifrågasatta val till presidentposten.

 

– Vi har varit hos mamma i Gorlivka och gett henne grönsaker och andra livsmedel, berättar en man och en kvinna som har bråttom, det blir snart mörkt.

Det är dimmigt, blött och runt noll grader. Ukrainska soldater står på vakt och i fjärran hörs de dagliga brotten mot vapenstilleståndet.

Under den timme vi är där hörs kulsprutor, automatvapen och granatkastare, men långt bort, åkrarna är vida och platta och ljud färdas långt.

– Rädda, de är alla rädda, för att de kan råka illa ut i Ukraina om de röstar i valen, och de är rädda för att de som styr i Donetsk ska hålla på med sina tricks, säger mannen som hälsat på mamma.

En kvinna som kommer med kassar i händerna berättar om en vän som är chef på ett dagis.

– Hon berättade att de har order uppifrån att alla som jobbar där måste rapportera in att de har röstat. Ingen får missa valet, det är som frivilligt men under tvång, säger hon och skyndar vidare. Ingen vi pratar med vill att vi nämner deras namn.

Målet med valet är att en ny ledare ska utses, efter det att den förre dog i en bombattack i början av hösten.
Flera länder i FNs säkerhetsråd, däribland Sverige, har sagt att valet strider mot ukrainsk lag och att det strider mot Minsk-avtalet, det avtal som reglerar vapenstilleståndet, som bryts på daglig basis.

USA hävdar att valet idag är ett av Ryssland "riggat val", medan Ryssland, som av många ses som den part som faktiskt bestämmer i de självutnämnda republikerna, hävdar att så är det inte och att valet inte strider mot Minsk-avtalet.

Bland de som vi träffade, som nyss kommit över från, eller var på väg över till, den självutnämnda Donetsk-republiken, var en vanlig åsikt att valet redan är avgjort. En man sa att den som styr i Donetsk alla redan, Denis Pushilin, han vinner.

– Folk vet att Pushilin redan är vald. De hänger upp lite foton på ett gäng killar, ingen känner till dem, de flesta vet – att de redan röstat - på Pushilin.