Kennelhostan i länet värre än vanligt

2:34 min

Det är högsäsong för kennelhosta för hundar. Ett virus, eller bakterie, som kan ge kikhostliknande symtom och som är väldigt smittsamt. I Stockholm är det värre än tidigare år.

Kennelhosta, som egentligen är ett samlingsnamn på flera olika virus eller bakterier, kan blossa upp när som helst på året.

Just nu är den värre än på många år i främst Stockholmsområdet.

– Jag har jobbat här i över elva år och jag nog aldrig varit med om att vi haft så här många samtal angående just kennelhosta, säger Yen Dahlgren, sköterska på Albano djursjukhus.

Kennelhosta gör att hunden får hostattacker, som låter lite som att de satt något i halsen och kan leda till att de börjat kräkas. I vissa fall kan hunden få feber och lunginflammation.

Det är via direktkontakt, eller om hundar delar på till exempel matskålar som det smittar, men det kan inte drabba andra djur eller människor.

Det är ofta i samband med utställningar eller andra tillfällen då många hundar träffas, till exempel i lekparker eller på hunddagis som smittan sprids.

Det finns inga siffror kring hur många hundar som drabbas av kennelhosta. Om det inte påverkar hundens allmäntillstånd, alltså att den fortsätter äta och vara som vanligt, är ordinationen vila.

Men i Stockholmsområdet har man märkt att smittan i år verkar vara mer utbredd än det varit på flera år och att den är mer allvarlig, säger Yen Dahlgren.

– Den sortens virus som verkar florera nu har slagit ut hundarna lite hårdare än vad det gjort förr om åren. Nu under hösten har vi fått in några fall där de har blivit riktigt tagna och sjuka.

Det går att vaccinera hunden mot några av de virus och bakterier som ingång i kennelhosta. På hunddagis är det ofta ett krav för att få gå där. Men det är ingen garanti mot att hunden ändå kan drabbas.