Flera döda i elitoperation i Gaza

2:07 min

En israelisk elitstyrka genomförde sent i går kväll en ovanlig militär operation inne i Gaza. Sju palestinier, varav fem från Hamas militära gren, och en israelisk officer dödades. Nu stiger oron att detta kan leda till en okontrollerbar upptrappning.

Den israeliska elitstyrkan färdades i en personbil. Syftet var av allt att döma ett riktat mord mot den palestinske militäre ledaren Nour Baraka, 37 år gammal.

Uppdraget verkställdes, men israelerna upptäcktes och i den eldstrid som följde dödades ytterligare sex palestinier och en israelisk officer.

Det är ovanligt att israel genomför markoperationer inne i Gaza och nu finns en oro att nattens eldstrid kan få okontrollerbara konsekvenser. Operationen var överraskande, den kommer samtidigt som Israel och Hamas inlett samtal för ett långvarigt eldupphör.

Israel har också tillåtit Gulfstaten Qatar att leverera tre resväskor med 15 miljoner dollar i kontanter till Gaza för att betala löner till Hamas offentliganställda och bränsle till elkraftverket. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har försvarat penningtransaktionen och sagt att han vill undvika instabilitet och en humanitär katastrof i Gaza. Men samtalen om eldupphör väntas försvåras.

Netanyahu har avbrutit sitt besök i Frankrike där han deltog i minnesceremonierna över första världskriget, för att återvända hem. Skolor i Israel i samhällen nära Gaza håller stängt i dag.

Tio raketer ska ha avfyrats från Gaza, två stoppades av Israels raketförsvar järndomen. Israeliskt stridsflyg genomförde i natt räder i Gaza med explosioner som lät som under kriget, enligt ett israeliskt ögonvittne på andra sidan gränsen.