Nytt snabbspår för invandrade forskare

2:12 min

Invandrare med forskarkompetens har ofta svårt att hitta en plats i den svenska forskarvärlden. Men nu startar ett program som ska hjälpa nyanlända forskare att få in en fot på svenska universitet.

Hör mer i Vetandets värld.

Jawad Abudaia är en av deltagarna i det här så kallade snabbspåret.

– Jag kommer från Palestina och har varit här i Sverige i tre år. Jag är urolog, kan man säga. Jag har gjort min forskning i Kina och kan prata kinesiska också, säger han.

Den palestinske läkaren Jawad abudaia har en forskarutbildning med inriktning på urologi, alltså sjukdomar i prostata och urinvägarna.

Trots att han både har läkarutbildning och en doktorsexamen så har han haft det svårt att hitta rätt på den svenska arbetsmarknaden. För den som är nyanländ till Sverige är det inte lätt att veta hur man ska bete sig och vart man ska vända sig för att få det jobb man vill ha.

Det ska det här snabbspåret vid Göteborgs universitet råda bot på, säger Karolina Catoni som samordnar programmet.

– Jag tror man måste lära sig att navigera i systemet. Det är ju fantastiska resurser som de här människorna besitter, så det enda man vill är ju att de ska hamna rätt. Och det behöver inte vara så att de ska komma in i akademien. Det kan ju vara andra yrken som är lämpliga också, säger hon.

Enligt en undersökning från akademikerförbundet Jusek så kostar det Sverige 13 miljarder per år att högutbildade invandrare inte får sådana jobb som de har kompetens för. Och snabbspåret är ett av försöken att motverka det.

Deltagarna får en individuell karriärcoach och en praktikplats på ett universitet. Jawad Abudaia praktiserar nu hos farmakologerna på Sahlgrenska i Göteborg och han tror på framtiden.

– Jag tror det ska bli bra. Som jag sagt, man måste kämpa, man måste pusha litegrann och det kräver lite energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista