M och SD ska styra Staffanstorp – tillsammans

2:23 min

M och SD lägger fram ett gemensamt handlingsprogram för att tillsammans styra skånska Staffanstorp den kommande mandatperioden.

– Vi har märkt att SD ligger oss väldigt nära rent politiskt, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har flera kommunala samarbeten i södra Sverige. Nu kommer de att styra Staffanstorps kommun i Skåne tillsammans och har lagt fram ett gemensamt politiskt handlingsprogram för den kommande mandatperioden.

M fick cirka 43 procent av väljarnas röster i kommunen och SD fick cirka 11 procent. Tillsammans bildar de alltså majoritet. Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, säger att det kanske är mindre skillnader i partiernas politik på det lokala än det nationella planet. 

– Under den här mandatperioden som har varit så har vi har märkt att SD ligger oss väldigt nära rent politiskt. I omröstningarna i kommunfullmäktige har man i de flesta fall stöttat vår politiska linje, säger han.

– Så det har varit väldigt enkelt att lägga fram ett politiskt handlingsprogram tillsammans, säger Christian Sonesson.

Handlingsprogrammet man enats om handlar om ordning och reda i skolan, om äldreomsorg, integration och större polisnärvaro. Man vill även införa ett tiggeriförbud, om det går rent juridiskt, och att ”kulturella särkrav” inte ska förekomma i kommunen verksamhet  som också vara fri från religiösa uttryck.

Men på riksplanet har partiet tagit avstånd från samarbeten med SD på lokal, regional och nationell nivå.

– De har ju sitt förhållningssätt till SD och vi här i Staffanstorp, och kanske på många andra ställen i Skåne, har vårt, säger Christian Sonesson.

Christian Sonesson säger också att han inte vill recensera rikspolitikernas förmåga att hitta samarbeten. Men han tror att en del av förklaring till att man hittat ett sätt att samarbeta lokalt är att M i Skåne nog är lite mer konservativa än rikspartiet. Man är också vanare vid SD som funnits längre i den lokala politiken i söder än i riksdagen.

– Man får värdera Sverigedemokraterna utifrån vad de gjort och tyckt i här i Staffanstorp, säger Christian Sonesson.