M-kravet: Ta itu med migrationslagen

2:36 min

Mitt under den parlamentariska krisen blossar det nu upp en strid om flyktingpolitiken.

Moderaterna kräver att Stefan Löfvens regering snabbt ska agera så att den tillfälliga, strängare migrationslagen kan förlängas. Men andra partier anser att det strider mot vad en övergångsregering får göra.

– Även en övergångsregering kan och får agera när det är särskilt viktiga frågor. Det här är en särskilt viktig fråga, säger Johan Forssell, som är Moderaternas migrationspolitiske talesperson.

Det handlar om den tillfälliga och strängare migrationspolitiken, som infördes 2016. Om riksdagen inte beslutar något annat, så återgår ju Sverige den första juli nästa år till den tidigare lagstiftningen, med permanenta uppehållstillstånd och generösare regler för familjeåterförening.

Moderaterna är ett av de partier som inte vill återgå till det gamla regelverket, utan förlänga den tillfälliga lagen, tills ett permanent regelverk finns på plats. Och det är bråttom för övergångsregeringen att ta tag i frågan, enligt Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson.

– De bör ta fram ett skarpt förslag och skicka ut på remiss, så att det här inte hafsas fram och blir ett hafsverk, precis som det har blivit tidigare, och det brådskar.

Men Alliansen är splittrad i frågan om övergångsregeringen ska agera eller inte. Enligt statsrådsberedningens egna riktlinjer bör en övergångsregering inte lägga fram lagförslag som är politiskt kontroversiella eller som har tydlig politisk inriktning. Centerpartiet tolkar det som att politiska initiativ endast får tas "i undantagsfall", om det är brådskande och rör landets "vitala intressen".

Den tillfälliga migrationslagen är inte en sådan fråga, utan den får hanteras av nästa regering, enligt Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, som inte vill låta sig intervjuas på band.

Inte heller Miljöpartiet anser att övergångsregeringen har befogenheter att lägga fram ett förslag om en förlängning.

Migrationsminister Helene Fritzon avböjer en intervju, men justitiedepartementet uppger att den tillfälliga migrationslagen är "något för den kommande regeringen att besluta om".

Det här beklagar Moderaternas Johan Forssell.

– Det här riskerar ju att vi får en situation där det blir ett glapp mellan den här lagen, som alltså löper ut nästa sommar, och det som ska komma sedan. Det vore väldigt olyckligt för Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista