Studenten

Elev om dyra studentmössor: "Det är grupptryck"

4:29 min

På Wargentinskolan är traditionen att bära studentmössa vid examen stark. Mössföretagets försäljningsmetod är att rekrytera elever med hög status som ombud.

De som går sista året på gymnasiet är redan nu i full gång inför studenten i juni nästa år. De är en högintressant kundkrets för företag som säljer specialdesignade studentmössor i 1000-kronorsklassen.

– Det är jättedyrt, säger eleven Tilda Wallentin.

Elever med hög social status rekryteras som ombud, eftersom företagen inte får sälja själva inne på skolan. De eleverna tar upp beställningar och ordnar mössprovningar, med lärarnas goda minne. Elever påminns av klassens mentor att komma ihåg mössprovningen. Det säger eleven Tilda Wallentin.

Hon berättar också att den som inte vill eller har råd att köpa en studentmössa i 1000-kronorsklassen riskerar att betraktas som snål, fattig eller som en outsider.

Skolans ledning känner till att företag som säljer studentmössor rekryterar elever som ombud, men inte sättet som det genomförs på. Företag har inte rätt att verka inne på skolan med kommersiell verksamhet.

Det säger skolområdeschefen Ingela Andersson.

Mentorer ska inte bidra till att legitimera försäljningen genom att påminna om mössprovning. Ingela Andersson kommer att ta upp detta med lärarna framöver.