Migranter vägrar att gå iland i Libyen

1:49 min

Omkring 95 flyktingar och migranter har räddats från en båt i sjönöd på Medelhavet av ett lastfartyg utanför Libyens kust, men de räddade vägrar nu att gå i land igen i Libyen varifrån de kom.

Regelbundet sker räddningsoperationer och migranterna förs i land igen i Libyen. Europa lägger stora pengar på denna modell – att så få som möjligt ska komma över Medelhavet, men det är också hårt kritiserat eftersom villkoren i Libyen är hårda och ibland även livshotande.

Enligt uppgift från kustbevakningen som arbetar utifrån Libyens största hamnstad Misrata så vägrar nu de 95 ombord på lastfartyget att återföras. Förhandlingar ska enligt kustbevakningen ha pågått i tre dygn utan resultat.
FN:s internationella organisation för migration IOM har försett alla ombord med mat, vatten och filtar.

Detta sker samtidigt som libyska ledare och bland andra Italiens premiärminister Conte och Frankrikes utrikesminister Le Drian träffas på Sicilien för att diskutera det oroliga, kaotiska läget i Libyen. Ledarna möts för en middag inledningsvis och fortsätter i morgon, men det är osäkert om toppmötet ens kommer att leda något steg närmare en politisk lösning i Libyen.

Nyckelpersoner i Libyen har uteblivit och presidenterna Trump och Putin hoppade redan förra veckan av och delegerade det hela till lägre nivå i sina administrationer.