Tysklands finansminister tror på europeisk arbetslöshetsfond – trots motstånd

1:29 min

Den tyske finansministerns planer för en europeisk arbetslöshetsfond stöter på motstånd från den kristdemokratiska koalitionspartnern i regeringen.

Ändå är han övertygad om att fonden kommer att införas och tillbakavisar kritiken.

– Det handlar inte om direkta överföringar till arbetslösa. Det är ingen europeisk arbetslöshetsförsäkring, säger finansminister Olaf Scholz. Det handlar om en stabiliseringsfond som alla euro-länder ska bidra till i förhållande till sin ekonomiska styrka.

Länder som går igenom tillfälliga kriser, med snabbt stigande arbetslöshet, ska kunna låna pengar ur fonden och använda som buffert i sina egna arbetslöshetssystem. Så ska de kunna undvika drastiska åtstramningar som riskerar att förvärra situationen.

Idén ingår i planen för att stabilisera eurozonen som Scholz utarbetar med sin franske kollega och som ska presenteras i Bryssel i början på december. Kritikerna befarar att Tyskland kommer att få betala för andra länders bristande arbetslöshetsförsäkringar.

Men enligt Scholz ska bara länder med egna fungerande system komma i fråga för lån. Han ser det som en viktig symbol för solidaritet inom EU och är övertygad om att stabiliseringsfonden mot arbetslöshet kommer att genomföras.