"Kattvinden" av Helena Öberg och Kristin Lidström en mystisk, skimrande berättelse där bilderna flödar

1:33 min

Författaren Helena Öberg och illustratören Kristin Lidström blev Augustprisnominerade i barn- och ungdomsklassen för bildromanen "Din tur Adrian" – nu är de tillbaka med nytt samarbete för unga, från högstadiet och uppåt. Den heter "Kattvinden".

Vad är det här för slags bok Viveca Bladh?
– Det är en berättelse med mycket bilder – uppdelad i två. Den ena handlar om Manda vars pappa försvunnit. Manda och hennes mamma får flytta in hos farfar. Manda mår förstås dåligt och har ingen att anförtro sig åt, bästa kompisen har flyttat utomlands och vänskapen är inte lika stark längre.
– Den andra berättelsen handlar om två pojkar under andra världskriget som båda blir lungsjuka. Den ena kommer från en rik familj och bor i ett stort hus, den andra pojken bor hos sin mormor och morfar som båda arbetar hos den rika familjen. Och den här andra berättelsen har bara lite text utan väldigt mycket bilder.
Båda berättelserna kan man säga möts i det här stora huset
Vad är det som gör boken så speciell?
– Ja, det är just Helena Öberg och Kristin Lidströms sätt att arbeta med text och bild -– bara för att det är bilder så är det ingen bok man bläddrade sig snabbt igenom – den mystisk och spännande men också otroligt vacker när den skildrar livet i det fantastiska gamla vackra huset med flödande färger. Det här är en bok som är som att kliva in i en film när man läser.