Kritiken: Extratjänster för dyra – och tveksamma

1:59 min

Arbetsförmedlingen subventionerar anställningar för att få nyanlända i arbete.

En dyr och tveksam satsning, tycker Svenskt näringsliv.

– Extratjänster är sannolikt ineffektiva, säger Edward Hamilton på organisationen.

Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen har antalet så kallade extratjänster ökat kraftigt. Det handlar om subventionerade anställningar, ofta inom välfärden, för att få nyanlända i arbete.

Organisationen Svenskt näringsliv är starkt kritisk till satsningen på extratjänster.

Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på organisationen, säger att insatserna inte har önskad effekt.

– De är dyra. De är dokumenterat tveksamma aktiviteter. De är sannolikt ineffektiva och man kan se historiskt ganska stora inlåsningseffekter, säger han.

– Det vi kan se när man så unisont satsar på extratjänster är att andra insatser, så som matchnings- och utbildningsinsatser, nedprioriteras, säger Edward Hamilton.

Siffror från Arbetsförmedlingen som publicerades på tisdagen visar att antalet personer som är anställda genom så kallade extratjänster mer än fördubblats på ett års tid. I dag har ungefär 17 000 personer en extratjänst.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, säger att detta bör ses i förhållande till att andra insatser, så som nystartsjobb, samtidigt minskat. Den totala mängden anställningar som bygger på någon form av bidrag i stort sett är oförändrad, säger hon.

– Tittar man totalt på anställningar med stöd och det som kallas för nystartsjobb så är det antalet ungefär detsamma som för ett år sedan, 130 000 personer, säger Annika Sundén.

Av de 130 000 handlar det i mer än hälften av fallen om särskilda insatser för personer med någon form av funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Därefter är nystartsjobb och extratjänster de största posterna.

Extratjänsterna lanserades först 2015 och därför säger Annika Sundén att det är för tidigt att säga vad de långsiktiga effekterna är.

– Det är för tidigt att säga, men forskningen generellt visar att subventionerade anställningar är en bra väg in på arbetsmarknaden för personer som står långt ifrån, som till exempel nyanlända.

Edward Hamilton på Svenskt näringsliv säger att satsningen på extratjänster ändå är problematisk eftersom den gör att andra insatser får stå tillbaka. Med tanke på att extratjänsterna är helt och hållet subventionerade är de en särskilt dyr insats, säger han.

– Då är det viktigt att vara selektiv, och att rätt insats träffar rätt person. Vi kan se att tidigare granskningar som har gjorts visar att extratjänsterna träffar fel målgrupper, säger Edward Hamilton på Svenskt näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista